Studenten gaan vaker in beroep

Studenten vechten steeds vaker beslissingen van hun opleiding aan. Het aantal protesten dat wordt aangetekend bij het College van Beroep voor de Examens en bij het College van Bestuur neemt landelijk toe.

Er wordt vooral protest aangetekend tegen lage cijfers en een negatief bindend studieadvies.  Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.

Ook op Tilburg University neemt het aantal studenten dat in beroep gaat toe. Vorig jaar werden er 160 beroepen ingediend bij het CBE; in 2013 waren dat er 153. Hiervan zijn er overigens maar 2 gegrond verklaard. Ter vergelijking: in 2010 lag het aantal beroepen nog op 93. Bij het CBE kunnen onder meer beslissingen van examencommissies en examinatoren worden aangevochten, evenals het bindend studieadvies.

Volgens juriste Renata van Leeuwaarde van Legal Affairs (TiU) speelt de toegenomen studiedruk een rol bij de stijging: “Denk bijvoorbeeld aan het bindend studieadvies maar vooral ook de harde knip tussen de bachelor en de master. Door de harde knip lopen studenten sneller studievertraging op dan voorheen, als ze een vak niet halen. Dit lijkt er wel voor te zorgen dat studenten meer dan voorheen bereid zijn om de rechtsmiddelen die hen ter beschikking staan, te gebruiken.”

Het aantal bezwaren dat is ingediend bij het CvB is ook toegenomen. In 2014 zijn er 60 bezwaren ingediend tegenover 58 in 2013. Alle bezwaren werden ongegrond verklaard. Het CvB is de aangewezen partij voor klachten over inschrijvingen, uitschrijvingen en collegegeld.

Tilburg University heeft sinds 2010 een Centraal Loket Geschillen en Klachten. Hier kunnen studenten terecht voor het indienen van klachten, beroepen en bezwaren. Als zij er niet uitkomen met het CBE of CvB kunnen zij nog landelijk in beroep gaan bij het College Beroep Hoger Onderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.