Het hoeft niet hard bij de Hart van Brabantloop

De Hart van Brabantloop begon in 1984 als evenement voor en door studenten. Dat is veranderd. De estafetteloop is open voor iedereen en wil vooral dat deelnemers een leuke dag hebben. Voor de winst gaat zeker niet iedereen.Wie denkt aan hardloopwedstrijden in Tilburg, denkt al snel aan de Tilburg Ten Miles, die vorige week plaatsvond. Maar die vergelijking gaat niet echt op, zegt Daan Janssen, die dit jaar de loop mede-organiseert als bestuurslid. “Het draait bij allebei om hardlopen, maar verder zijn we heel verschillend. Zo loop je bij ons in teams, waarbij iedereen een deel van het parcours loopt. Je merkt dat het bij de Ten Miles veel meer om de competitie gaat. Bij ons niet, er doen allerlei mensen mee; studenten, recreanten, maar ook atletiekverenigingen. Een ander verschil is dat wij het moeten doen zonder bijdrage van de gemeente.”

“De Hart van Brabantloop is begonnen als een race voor en door studenten. Inmiddels zijn we gegroeid en doen er ook vriendengroepen en bedrijven mee. Het doel is wel nog hetzelfde gebleven”, vult bestuurslid Wouter Bode aan. “Dat is een gezellige dag hebben. Als iedereen een leuke dag heeft en tevreden naar huis gaat, dan is de dag voor ons geslaagd.”

Eigen stempel
“Veel aspecten van de race liggen al vast. We proberen het parcours zo weinig mogelijk te wijzigen, omdat er etapperecords zijn en sommige deelnemers die proberen te verbreken. Toch probeer je als bestuur je eigen stempel op de wedstrijd te drukken. Dit jaar kunnen er voor het eerst ook teams van 9 personen meedoen, in plaats van de traditionele 15. We hebben dit gedaan omdat we merkten dat 15 personen samen krijgen voor sommige groepen moeilijk was.”

De twee kozen om verschillende redenen om de ‘HvB’ te gaan organiseren. “We houden allebei van hardlopen en doen een master. We hadden wat tijd over en dan ga je je eens rondkijken. Uiteindelijk is het heel tof om naar iets tastbaars toe te werken. Over 2 weken moet het er gewoon staan. Daarom gaan we nu ook een enorm drukke periode in. Na volgende week zitten we er fulltime voor, van organisatorische tot heel praktische dingen. De broodjes moeten ook gewoon gesmeerd worden, natuurlijk.”

“De broodjes moeten ook gewoon gesmeerd worden, natuurlijk”

“De vrijwilligers spelen ook een cruciale rol bij de organisatie. Ieder jaar zijn het er ongeveer 150. Eén daarvan doet zelfs al vanaf het begin mee, maar je ziet sowieso dat er veel jaarlijks terugkomen. Voor ons is dat heel belangrijk, want zij hebben er vaak nog meer ervaring mee dan wij als bestuur.”

Herstarts
Op verschillende punten in de stad vindt er een herstart plaats. “Dit is om te zorgen dat het verschil tussen de eerste en de laatste renners niet te groot wordt. En om te zorgen dat niet half Tilburg hoeft te worden afgezet.” Startschoten worden verzorgd door onder andere Hans Kokke, wethouder Sport, en de voorzitter van Enactus.

“Ieder jaar werken we samen met een goed doel. Dit jaar is dat Enactus Tilburg University geworden. Ik was bij een presentatie van ze en zag wat voor een goede dingen ze op lokaal niveau doen. De meeste studenten kennen ze van Save A Bike, maar ook in de wijken in Tilburg maken ze op kleine schaal echt een verschil. Daarom willen we hen graag helpen. Vorig jaar werd er zo’n 800 euro opgehaald voor het goede doel. Dat is tevens het streefbedrag voor dit jaar. Daar kunnen we Enactus ook echt mee helpen. Unicef kijkt niet op van 1000 euro.”

De organisatie van de hardloopwedstrijd wordt verzorgd door studenten en een grote groep vrijwilligers. Acht bestuursleden zorgen ervoor dat het evenement ieder jaar zonder problemen kan plaatsvinden. Gedeeld wordt een passie voor hardlopen, een band met de universiteit en de wil om een mooi evenement neer te zetten.

Wil je meedoen? Neem dan een kijkje op hun website.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.