Niet echt gelukkiger door huilen

Na een huilbui voelen we ons gelukkiger, terwijl we dat niet echt zijn. Raar maar waar. Een trucje van ons brein, concludeert Tilburg University onderzoeker Asmir Gracanin.

Wanneer wij huilen, bijvoorbeeld tijdens een film, voelen we ons daar in eerste instantie slechter door. Na twintig minuten, blijkt uit onderzoek van Gracanin, zijn we weer terug op ons oorspronkelijke humeur. Fascinerend vindt Gracanin dat hoewel we dan weer op ons basisniveau verkeren, we wel een positieve herinnering overhouden aan de huilbui. Dat komt, denkt Gracanin, door die humeursprong van verdriet naar neutraal. Zo denken we dus dat huilen gelukkiger maakt. “Een mooi trucje van het brein”, zegt Gracanin tegen Elsevier.

Geringe kennis
Wel plaatst Gracanin nog enig voorbehoud bij zijn onderzoek. Ongeveer de helft van de deelnemers huilde tijdens de vertoonde film. Het zou kunnen dat de huilers een ander karakter hebben dan de niet-huilers. Het liefst zou de onderzoeker de groepen in tweeën delen en in één groep iedereen aan het huilen krijgen. Maar dat stuit op ethische bezwaren. Hoe het effect door huilen bewerkstelligd wordt, weet Gracanin niet. Er wordt niet veel onderzoek naar gedaan, dus de kennis is gering.

Huilen is een uniek menselijke aangelegenheid. Dieren tranen wel, maar de sluizen openzetten om emotionele redenen, dat doen ze niet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.