‘Geen feestbegroting’

De derde dinsdag in september. Traditiegetrouw stroomt het digitale postbusje van Univers vol met reacties op de Miljoenennota. Hieronder een klein overzicht.LSVb
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) klaagt: ‘Ondanks dat het leenstelsel al is ingevoerd, biedt de nieuwe begroting nog steeds nauwelijks duidelijkheid over de besteding van het geld dat bij studenten is weggehaald’. Ook een andere belofte van minister Bussemaker (OCW) blijft volgens de bond in de lucht hangen: ‘De minister heeft toegezegd dat er 4000 extra docenten bijkomen. (…) Die docenten zijn er voorlopig nog niet. Het is niet duidelijk hoe de onderwijskwaliteit voor de huidige studenten verbetert.’ Ten slotte roept LSVb-voorzitter Sara Spano de minister op om meer helderheid te bieden rond de besteding van het geld dat vrij komt (in eerste instantie € 200 miljoen). Studenten die het nu zonder basisbeurs moeten stellen hebben daar volgens haar recht op.

VSNU
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) kopt: ‘Geen feestbegroting voor onderwijs en onderzoek’. Het stoort voorzitter Karl Dittrich dat het kabinet optimistisch is over economische groei en extraatjes uitdeelt, maar dat onderwijs en onderzoek niet meeprofiteren: ‘Ondanks het economisch herstel blijven structurele en noodzakelijke investeringen achterwege, terwijl die zo hard nodig zijn om het onderwijs te versterken en onze economie internationaal concurrerender te maken’. Bovendien krijgt één van de paradepaardjes van de minister − de Nationale Wetenschapsagenda – geen extra geld. Onbegrijpelijk, volgens VSNU: ‘(…) een waarschuwing is op zijn plaats: zonder financiële middelen is de agenda niet meer dan een symbolisch wensenlijstje’.

Zonder financiële middelen blijft de Nationale Wetenschapsagenda pure symboliek

VSNU gaat, net als de LSVb, in op de extra middelen uit het studievoorschot, maar nuanceert dat die alleen druppelsgewijs vrij komen. Pas over tien jaar is het volledige budget beschikbaar. Echter: ‘Universiteiten willen eerder aan de slag met het realiseren van kleinschaliger onderwijs en het aannemen van extra docenten en onderzoekers om op die manier studenten nu al te laten profiteren van kwaliteitsverbeteringen’. De VSNU wijst er fijntjes op dat de universiteiten zelf wel al over de brug komen: zij investeren tot 2017 € 200 miljoen vanuit eigen middelen.

ISO
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de boodschap ‘Niemand gaat er op achteruit’ misplaatst. Voorzitter Linde de Nie in het persbericht: ‘Sinds het begin van deze maand is de basisbeurs definitief verleden tijd en moeten studenten zich flink in de schulden steken. Er wordt hen een betere kwaliteit belooft (sic), maar voorlopig zien we hier te weinig van terug.’ ISO deelt de twijfels over het studievoorschot-budget, maar licht ook een nieuw puntje uit: ‘Met een investering van 100 miljoen in onderzoek laat de Miljoenennota zien dat er is gekozen om het onderzoek in Nederland een impuls te geven. Dat verbaast het ISO, want de minister gaf in haar speech tijdens de opening van het academisch jaar in Utrecht zelf aan dat de prioriteit de komende jaren bij onderwijs komt te liggen’.

Toetje
Dan is er ook nog een toetje. Tijdens de Algemene Beschouwingen (vandaag en morgen) gaat de Tilburgse journalistiek-student Remy Kock het taalgebruik van politici onder de loep nemen. Dat meldt het persbericht van NJR. Het jongerennetwerk is met een heuse ‘jargonbrigade’ aanwezig in de Kamer. Zoals elk jaar wordt de Klare Taalprijs uitgereikt. De meest onnavolgbare politicus ontvangt daarentegen de Zwetsprijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.