‘Oehoe’ en ‘Kedekedeng’ galmt door de Heuvelse kerk

‘Oehoe’ en ‘Kedekedeng’ galmt door de Heuvelse kerk

De opnames van College Tour met Guus Meeuwis vonden afgelopen maandag plaats in een goedgevulde Heuvelse kerk. Bijzonder? Jazeker. Want het is waarschijnlijk lang geleden dat er zo veel studenten in de kerk zaten.

De opnames verlopen ontspannend. Voor de start heeft presentator Twan Huys wat ‘small talk’ met het publiek. Voor een promotiefilmpje op YouTube vraagt hij of iedereen ‘Brabant’ wil zingen. Hij vraagt een jongedame of ze het nummer wil inzetten. “Kut”, roept ze, blijkbaar niet overtuigd van haar zangkunsten. Twan: “Op de biechtstoel, jij.”

Guus blijkt overigens ook geen trouwe katholiek te zijn: “De laatste keer in de kerk was met carnaval tijdens de Kruikenmis.”

“Kun je het nog herinneren, Guus? Je stond aan de bar te roken. Na drie waarschuwingen ben je uiteindelijk weggegaan”

Waarschuwing
De Tilburgse zanger oogt in het begin van de opnames nog een beetje stijfjes. Het is natuurlijk ook retespannend. Want wat zou Twan Huys allemaal kunnen vragen? Het wordt ongemakkelijk als een lid van studentencorps Sint Olof gaat staan en Guus Meeuwis confronteert met een akkefietje op het Lustrumfeest in 2012. “Kun je het nog herinneren, Guus? Je stond aan de bar te roken. Na drie waarschuwingen ben je uiteindelijk weggegaan.” De Tilburgse zanger ontkent. Hij zegt namelijk al lang gestopt te zijn met roken. Hij wuift het incident weg met de mededeling dat ze hem misschien met zijn broer verwarren. Na afloop bevestigt een groep Olof-studenten het incident: “Zeker wel, wij stonden toen achter de bar.”

Een breed scala aan onderwerpen passeert de revue, waaronder het faillissement van The Entertainment Group, die zijn boekingen verzorgde. Zijn rechtenstudie op Tilburg University en hoe zijn leven in stroomversnelling kwam nadat hij met zijn band doorbrak met Het is een nacht, waarmee hij het AHC Studenten Songfestival in Leiden won. “Een haantje de voorste”, “een makkelijk kind” en “Guus is altijd gewoon gebleven”, aldus zijn ouders, die vooraan in de kerk zitten.

Wat is er trouwens met zijn zachte g gebeurd, vraagt een andere student zicht af. “Daar sta ik niet bij stil, dat is er zo ingeslopen denk ik. Ik ben niet bewust bezig om mijn accent te verbergen. Maar ik wil wel toegankelijk zijn voor heel Nederland.”

Tilburg
Het moge duidelijk worden tijdens de opnames: Guus is trots op zijn stad. Altijd al geweest. Op de vraag  van een student uit het publiek of hij wel eens onzichtbaar zou willen zijn: “In Nederland is het niet erg om bekend te zijn. Mensen zijn beleefd. Ik woon sinds 1994 in Tilburg, ik hoef me absoluut niet te verstoppen. Ik ben onderdeel van de stad.” Negatief punt aan Tilburg: “Het verkeer. Ik weet niet of je geprobeerd hebt om met de auto hierheen te komen?”

“Op een feest van familie of vrienden draait het opeens om mij, terwijl het eigenlijk om de jarige zou moeten gaan”

En ja, natuurlijk is het niet allemaal leuk en gezellig: “Als ik bijvoorbeeld ga uit eten, dan komt er wel eens iemand aan tafel die de aandacht wil. En op een feest van familie of vrienden draait het opeens om mij, terwijl het eigenlijk om de jarige zou moeten gaan.”

Dienst
Het einde van de uitzending nadert. Twan Huys sluit af: “We moeten de kerk uit, want er is dadelijk een dienst. Tenzij jullie willen blijven.” En Guus? Die zal waarschijnlijk op zijn fietsje naar huis gereden zijn, om de hoek. Misschien wel te voet.

De uitzending is vrijdagavond om 20:30 uur te zien op NPO3.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.