BEST: 58 FTE minder

Er verdwijnen per 1 januari 58 fte’s bij de ondersteunende diensten van Tilburg University. Het aantal gedwongen ontslagen zal meevallen. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde reorganisatieplan BEST. Deze bezuiniging komt overeen met de eerdere voorstellen. Op huisvesting en subsidies wordt in totaal 1,5 miljoen euro bezuinigd. Hierdoor komt meer geld vrij voor onderwijs en onderzoek, waar 80 fte extra aan (Universitair) Docenten en promovendi kan worden aangesteld.

De definitieve plannen werden vandaag tijdens een bijeenkomst aan het ondersteunend personeel gepresenteerd. Wat staat er in?

Per 1 januari 2016 gaat de nieuwe organisatie formeel van start en deze kent  een totale bezetting van 611,43 fte. Dat zijn er 57,61 fte minder dan nu nog het geval is. Tilburg University streeft ernaar om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen, zo staat in het plan. Met ontslag bedreigde werknemers worden ondersteund  bij het verwerven van een passende functie binnen of buiten de eigen organisatie; ook een zorgvuldige betrokkenheid van de medezeggenschap wordt gegarandeerd.

Hans Dieteren, kwartiermaker van BEST, legde tijdens de presentatie uit dat bijna 90 procent van al het personeel in vaste dienst probleemloos een plek krijgt in de nieuwe organisatie. Voor de overige 10 procent zal gezocht worden naar een nieuwe functie. “Eind september hebben we nog  550 fte’s in vaste dienst,  waar we er dus 611 nodig hebben.” Een deel van die resterende fte’s zal ingevuld worden door personeel dat nu nog een tijdelijk contract heeft. Dieteren: “De grote opgave wordt om mensen die nu in tijdelijke dienst zijn, ook te kunnen plaatsen”.

Op 15 oktober wordt het personeelsplan bekend gemaakt en is per werknemer duidelijk wie op welke plek terecht komt. Door het lang lopen van de operatie BEST zijn er al veel mensen weg.  Het aantal gedwongen ontslagen zal daardoor  klein zijn. “Dat klopt. Dit is vooral een positief verhaal”, aldus bestuursvoorzitter Koen Becking.

Eén paraplu
De ondersteunende activiteiten van de universiteit worden ondergebracht in één gezamenlijke organisatie, University Services. Op die manier moet de ‘doelgerichtheid en de doelmatigheid’ van de universiteit verbeterd worden.

Speerpunt van University Services wordt het Academic Support Office dat de ‘primaire processen’- onderwijs, onderzoek en valorisatie – zo efficiënt mogelijk gaat ondersteunen. “Versnipperde inzet van middelen, zowel in termen van geld als in termen van personeel, zal niet langer aan de orde zijn”, aldus de uitleg in het reorganisatieplan.

“We zorgen voor nabijheid van ondersteuners tot het primaire proces waar dat gewenst is (onderwijs, onderzoek, valorisatie), maar laten iets meer afstand van de ondersteunende processen tot de primaire processen waar dat kan (administratie, facilitaire dienstverlening, beleid).”

University Services kent naast de centrale dienst Academic Support nog de diensten Human Resources , Finance and Control , Marketing and Communication, Executive Staff, Library and IT Services en Facility Services. Drie offices kennen facultaire teams: het Academic Support Office, Human Resources Office, Finance and Control Office.

Agenda
Voordat het reorganisatieplan ook echt definitief is, dient er nog wel een aantal ‘hordes’ genomen te worden:

– 29 september: Het bestuurscollege hoort de dienstraden en de faculteitsraden over het plan
– 1 en 7 oktober: plan wordt besproken met het Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad
– 9 oktober: De Universiteitsraad brengt advies uit
– 13 oktober: Personeelsplan wordt bekend gemaakt
– 17 november: CvB stelt het definitieve personeelsplan vast
– 1 januari: Reorganisatieplan wordt in praktijk gebracht

Hier staat het nu gepresenteerde plan. Voor vragen en antwoorden in de bijeenkomst kun je ook kijken op onze twitter: @Universtweet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.