Produceren in Nederland of China? TiU-applicatie helpt bedrijven kiezen

Produceren in Nederland of China? TiU-applicatie helpt bedrijven kiezen

Produceer je in eigen land, of in lageloonlanden? Bedrijven moeten kiezen, maar weten vaak niet wat verstandiger en goedkoper is. Om daarop een antwoord te vinden, ontwikkelde Tilburg University in samenwerking met Brabantse gemeenten een hulpmiddel, schrijft het Brabants Dagblad.

Reshoring, het terughalen van de productie naar eigen land, is een trend. Het is het tegenovergestelde van offshoring, het verplaatsen van de productie naar het buitenland. Dat deden bedrijven vooral omdat het goedkoper zou zijn. Maar in de praktijk blijkt het ook lastig. Voor transport en werkbezoeken moeten er lange afstanden afgelegd worden, en het intellectueel eigendom is in een land als China niet ontwikkeld. Producten worden snel gekopieerd.

Bart Dierynck van Tilburg University ontwikkelde samen met zijn collega Eddy Cardinaels een applicatie die bedrijven inzicht geeft in wat voor hen het beste is. Na beantwoording van een kleine 125 vragen rolt er een kostprijs per eenheid uit. Voor zowel Nederland als bijvoorbeeld China. De vragen gaan over verschillende zaken, zoals transportkosten, financiën en kwaliteit. Bedrijven kunnen met de applicatie een meer beargumenteerde, becijferde keuze maken. Blind op intuïtie varen hoeft niet meer.

Een ondernemer moet nog steeds ondernemen

Objectieve kijk
Dat lijkt ook de voornaamste wens bij ondernemers, laat Dierynck aan Univers weten. Niet een perfecte inschatting, maar een meer objectieve kijk als startpunt van een kritische analyse. “Een ondernemer moet nog steeds ondernemen en dergelijke beslissingen zijn simpelweg niet 100% te kwantificeren. Er zijn nog tal van strategische factoren die de ondernemer ertoe kunnen aanzetten om toch in het buitenland te produceren.”

Een perfecte inschatting is ook niet mogelijk, zegt Dierynck. “Ten eerste zijn sommige kosten heel erg moeilijk in te schatten, te kwantificeren. De kosten van politieke instabiliteit kan bijvoorbeeld heel erg hoog oplopen als dat betekent dat er drie weken niet geproduceerd en geleverd kan worden. We proberen we ondernemer wel een idee te geven over deze kosten. Ten tweede: andere kosten zijn heel bedrijfsspecifiek. Dan heb je het vooral over belastingen en invoerrechten die per product verschillen.”

Medio oktober moet de applicatie online gebruikt kunnen worden. Na Midden-Brabant moet heel Nederland er gebruik van kunnen maken. Dat kan niet gratis: aan gebruik van de applicatie komt wel een prijskaartje te hangen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.