Een campus voor 15.000 studenten

Tilburg University wil groeien. In 2020 moet de uni maar liefst 15.000 studenten bedienen. De campus, eettenten en bibliotheek zitten nu al overvol. Het onderwijs wordt bovendien kleinschaliger. Gaat dit passen?

In 2014 lag het studentenaantal van Tilburg University nog op 12.133. De geambieerde groei is daarmee bijna 24 procent. De TU Delft heeft de laatste jaren een vergelijkbare groei meegemaakt en komt daardoor nu in de knel. Studenten in Delft volgen noodgedwongen college in bioscoopzalen. Tilburg University zet met het nieuwe onderwijsprofiel tegelijkertijd ook in op kleinschaliger onderwijs. Kleinere groepen betekent ook meer benodigde collegezalen. Dat ook Tilburg University problemen gaat krijgen door grotere studentenaantallen, is niet ondenkbaar. De rechtenfaculteit uitte haar bezorgdheid al. Kan de universiteit die grotere aantallen wel (goed) bedienen?

Of die beoogde 15.000 studenten gaan passen, kan Paul Hoeijmans van vastgoed niet direct zeggen. Hoeijmans haalt het vastgoedplan erbij, waarmee de universiteit zich op de toekomst voorbereidt. Daarin staan geen precieze studentenaantallen die ondergebracht kunnen worden. Wel is het plan voorzien van schetsen, plannen en een tijdlijn. “Kijk,” zegt Hoeijmans, “Als er groei is, dan zijn er nieuwbouwlocaties in het plan aangewezen. Zo kan groei opgevangen worden. Als er krimp is, kijken we waar plaatsen afgestoten kunnen worden. Die flexibiliteit zorgt dat we kunnen inspelen op de toekomst. Vastgoed is van de lange adem, het is niet ‘morgen’ klaar.”

“Vastgoed is van de lange adem, het is niet ‘morgen’ klaar”

Onlangs is gebouw Prisma deels gesloopt. Daar wordt een Onderwijs- en Zelfstudiecentrum (OZC) gebouwd (nr. 1 op de bovenstaande plattegrond). Het OZC sluit volgens Hoeijmans aan op het nieuwe onderwijsprofiel. Er komen onder meer collegezalen van 40 en 80 plaatsen. En één grote zaal van 600 plaatsen, deelbaar in twee zalen van 300. Belangrijker nog zijn de zelfstudieplekken. “Daar is veel behoefte aan, want de bibliotheek zit doorgaans vol,” licht Hoeijmans toe. Het OZC moet januari 2018 klaar zijn.

Bij het OZC blijft het niet. Hoeijmans’ blik glijdt verder over de campusplattegronden van 2020 en later. De grotere kantoorpanden zullen op termijn gerenoveerd worden. Onderwijszalen op onhandige plaatsen kunnen zo verplaatst worden. Bijvoorbeeld van de tiende verdieping naar de eerste. Op de huidige locatie van Prisma/S is voor 2020 een food-court gepland (nr. 2 op de bovenstaande plattegrond), met onder meer plaats voor studieverenigingen, die nu nog in Esplanade zitten. Mocht het nodig zijn, dan is er hier ook ruimte voor zalen.

“Wij zorgen voor voldoende flexibiliteit om de ambities van de instelling te kunnen volgen”

Het blijft passen en meten. Ook tussendoor. Geregeld worden bezettingsmetingen uitgevoerd, om te zien wat de piekperiodes zijn in de zalen en waar behoeften liggen. Maar meten is geen weten. Hoeijmans benadrukt dat de toekomst altijd een stuk onzekerheid kent. En dat verschillende factoren een rol spelen bij nieuwbouw en renovaties. “Hoe zet digitalisering zich de komende tien jaar door, bijvoorbeeld? Het vastgoedplan wordt daarom periodiek herijkt op basis van nieuwe data. Wij zorgen voor voldoende flexibiliteit om de ambities van de instelling te kunnen volgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.