Hartslagcafé over vrijhandelsverdrag TTIP

Vooral de Amerikaanse chloorkippen staan in de schijnwerpers, maar ‘het grootste paard van Troje’ van vrijhandelsverdrag TTIP krijgt nauwelijks aandacht. Dat betoogde hoogleraar Anne Meuwese donderdag tijdens het Hartslagcafé in muziekpodium Paradox. Volgens Meuwese geeft TTIP lobbyisten uit het bedrijfsleven een nog grotere vinger in de pap in Brussel. Hun invloed wordt zelfs vastgelegd in het verdrag.

TTIP is het vrijhandelsakkoord waar Europa en de Verenigde Staten over onderhandelen. In Europa leven steeds meer zorgen over het verdrag. Donderdag kon het publiek van het Hartslagcafé zijn tanden zetten in deze materie. Academic Forum organiseerde de maandelijkse discussieavond dit keer met economenvereniging Asset.

Amerika onderhandelt niet alleen met Europa, maar ook met de landen rond de Stille Oceaan over vrijhandel. “Niets doen, is geen alternatief”, zei hoofdspreker Koen Berden. “Als wij geen verdrag sluiten met de Amerikanen, en de Aziaten wel, dan krimpt onze economie.”

Berden, hoofdeconoom van internationaal onderzoeksbureau Ecorys, heeft geen vertrouwen in zowel de veel te negatieve als de veel te positieve voorspellingen van het economisch effect van TTIP. Berden verwacht geen banenverlies door TTIP, maar ook geen toename van het aantal banen met twee of drie miljoen. Hij gaat uit van een stijging van 0,5 procent van het bruto binnenlands product. Nog steeds aanzienlijk, vindt hij. “Dit effect is niet eenmalig, maar permanent.”

“Als wij geen verdrag sluiten met de Amerikanen, en de Aziaten wel, dan krimpt onze economie”

Hij wees op de huidige verschillen in regelgeving tussen de EU en de VS. De standaarden zijn wat hem betreft vooral ‘anders’, niet zozeer ‘beter’ in het ene of het andere blok. Zowel in Amerika als in Europa moet de was die uit een droger komt ‘accaptably dry’ zijn, maar het Amerikaanse ‘dry’ is droger dan het Europese. “Wordt de droger daar veiliger of onveiliger van?”, vraagt Berden zich af.

Tegelijkertijd zorgen de verschillen ervoor dat bedrijven twee keer moeten testen: een keer in Amerika en een keer in Europa. Als de handelsblokken elkaars tests erkennen, is er al een wereld gewonnen, denkt Berden. Met groei van de economie tot gevolg.

Berden stelde het publiek ook gerust. “Wordt Europa minder streng voor genetisch gemanipuleerd voedsel? Die kans is nul.” Zo zijn er aan beide kanten van de oceaan ‘nog-go’s’, stelt hij. Het is dus maar de vraag of Obama hier straks zijn chloorkippen kan verkopen.

“Je moet echt diep in de krochten van TTIP wroeten”

De Tilburgse hoogleraar Europees en vergelijkend publiekrecht Anne Meuwese maakt zich vooral zorgen over de afspraken over toekomstige wetten, in plaats van over de harmonisatie van de regels die er nu al zijn. Europa en Amerika willen voorkomen dat in de toekomst nieuwe verschillen ontstaan. “Er komt een nieuw orgaan, het ‘Regulatory Coöperation Body’. Om dat te ontdekken, moet je echt diep in de krochten van TTIP wroeten”, zei ze.

Dat nieuwe orgaan moet belanghebbenden consulteren, al vroeg in het proces bij de totstandkoming van nieuwe wetten. Bedrijven kunnen met TTIP in de hand dus inspraak afdwingen. “Vooral de Amerikanen lobbyen al druk in Brussel, veel meer dan Europa in Washington doet. Dat is misschien nu nog geen probleem, maar kan het in de toekomst wel worden”, stelde Meuwese. Ze is bang dat het Regulatory Cooperation Body de democratie wellicht buiten spel zet.

In de volgende papieren Univers een uitgebreid interview met Anne Meuwese over TTIP.

Tekst: Marten van de Wier

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.