Fakkels tegen jeugdloon voor volwassenen

Ruim dertig jongeren staken dinsdagavond een brandende fakkel in de lucht op de Heuvel in Tilburg. Het moet er van een afstandje uit hebben gezien als een zooitje ongeregeld, maar de actievoerders van Young and United hebben een duidelijk doel voor ogen: een hoger jeugdminimumloon voor jongeren vanaf achttien jaar.

Van bovenaf was duidelijk te zien dat de brandende fakkels samen een tien vormden. “Dit is een opwarming voor aanstaande zaterdag 10 oktober, dan is onze grote finaleactie”, vertelt Tim Seegers, organisator van de actie. Die dag is er een grote protestmars in Amsterdam, waar ook verschillende politici bij aanwezig zullen zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer zei in juni al een hoger minimumjeugdloon te willen, maar voor Young and United was dat nog te vaag. “We willen hiermee de politiek het laatste zetje geven om het jeugdloon voor volwassenen af te schaffen”, vertelt Seegers. “Een 18-jarige mag trouwen, alcohol drinken, auto rijden en heeft alle verplichtingen van een volwassene. Daar hoort ook een volwassen loon bij.”

De fakkel-actie in Tilburg is erop gericht om aandacht te genereren voor de grote actiedag, maar blijft zelf redelijk kleinschalig. Seegers: “Vooraf hebben we deze actie niet al te breed uitgezet en gepromoot. Als je in het centrum fakkels af gaat steken, wil je niet hebben dat er direct al politie voor je neus staat.”

“Veel studenten kiezen ervoor om te gaan lenen. Een bijbaan levert zo weinig op, dat werken bijna niet de moeite waard is”

Vijf euro per uur
Onder de demonstranten in Tilburg staat ook Ayla van der Sanden (22) met een brandende fakkel in haar hand. “Ik heb drie verschillende banen en werk gemiddeld tussen de 60 en 90 uur per week”, legt ze uit. Met een loon van iets meer dan vijf euro per uur, heeft Van der Sanden die volle werkweek hard nodig. “Ik heb nu een tussenjaar om geld te verdienen, zodat ik volgend jaar een hbo-opleiding kan gaan volgen. Veel mensen denken: ach, dan betalen je ouders toch mee? Maar als je studeert en geen ouders hebt die kunnen of willen meebetalen, waar moet je dan van leven?”

Schulden
Uiteraard kunnen studenten ervoor kiezen om bij te lenen, wat volgens Denise Olieslagers (22) dan ook vaak gebeurt. “Veel studenten kiezen ervoor om te gaan lenen, omdat hun salaris zo laag is. Een bijbaan levert zo weinig op, dat werken bijna niet meer de moeite waard is. Momenteel is het uurloon van een 18-jarige 4,45 euro. Een 23-jarige verdient met meer dan negen euro per uur bijna twee keer zo veel.”

Een punt van kritiek op een mogelijke loonsverhoging is dat jongeren zo moeilijker aan een baan komen. Olieslagers denkt niet dat dat gauw een probleem wordt: “Ik denk dat jongeren harder gaan werken en zich beter inzetten als ze meer betaald krijgen. Bovendien heeft het in andere landen die de loonsverhoging al eerder invoerden amper invloed gehad op de jeugdwerkloosheid.”

Na even met een fakkel in hun hand op de Heuvel te hebben gestaan, druipen de meeste jongeren weer af. Zaterdag stapt een deel van hen in de bus om in Amsterdam verder te demonstreren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.