Wageningen krijgt begroting niet rond

Wageningen Universiteit dreigt de begroting van dit jaar niet rond te krijgen. Volgens Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur, is de universiteit de afgelopen jaren te hard gegroeid. “Doordat onze financiering sterk achterblijft bij de groei, lopen we veel geld mis”, zegt hij in dagblad De Gelderlander.Volgens Breukink liep Wageningen UR vorig jaar ongeveer 9 miljoen euro mis doordat de rijksfinanciering structureel achterloopt. “Dit jaar is dat zo’n 10 miljoen. Dat kunnen we niet volhouden. Ik ben er niet gerust op dat we onze succesformule in stand kunnen houden.” Wageningen Universiteit is de afgelopen tien jaar heel hard gegroeid. Telde de uni in 2005 nog minder dan 5000 studenten, dit jaar zijn het er al 10.000. En de verwachting is dat het aantal inschrijvingen voorlopig nog jaarlijks met tien procent toeneemt.Keerzijde
Wageningen UR eindigde dit jaar voor het eerst in de top-50 van de World University Rankings. Met een 47ste plaats is de uni de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op die ranglijst. De populariteit en de goede naam in binnen- en buitenland hebben voor Wageningen echter ook een keerzijde.

Tegen die rekenmethode maakt de universiteit nu bezwaar

Tilburg University wordt door de overheid gefinancierd op basis van het verdelingsmodel: groeit Tilburg harder dan andere uni’s dan krijgt het meer, is de groei minder dan het gemiddelde dan ontvangt Tilburg juist minder. Wageningen UR wordt echter op een andere wijze door Den Haag ‘betaald’: per student. Dat zou goed nieuws moeten zijn maar dat is het niet. Omdat deze financiering wordt begrensd: het totale bedrag kan jaarlijks nooit meer dan twee procent groeien of dalen. Tegen die rekenmethode maakt de universiteit nu bezwaar.

Gevaar
Volgens Breukink, verantwoordelijk voor onder meer financiën, huisvesting en bedrijfsvoering, is er bovendien aan de kostenkant niets meer te halen. Hij stelt dat er al veel is bezuinigd en dat de reserves al flink zijn aangesproken. Nog meer bezuinigen is volgens hem geen optie omdat dan de kwaliteit van het onderwijs te veel in gevaar komt. “Onze begroting is niet meer sluitend. Het water komt ons aan de lippen”, zegt hij in De Gelderlander.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.