Danny Blind slecht voor de economie?

‘Good heavens, Holland have turned into Andorra’, twitterde de Engelse voetbalcommentator Gary Lineker. En de Italiaanse kranten zien bij de 0-3 van Robin van Persie helemaal het melodrama: ‘Het treurigste eigen doelpunt aller tijden’. Kortom: het Nederlands Elftal is er volgend jaar op het Europees Kampioenschap in Frankrijk niet bij. Wat betekent dat voor onze economie? Univers vroeg het aan macro-econoom Martin van Tuijl.De inkomstenderving in de horeca en in supermarkten – vaak uitgelicht in de media – is eigenlijk helemaal niet zo’n groot probleem. Martin van Tuijl: “Het gaat niet direct om de consumentenbestedingen. Die verschuiven wel, maar worden niet per se lager. Met andere woorden: in plaats van naar een kroeg met groot scherm gaan mensen wel uit eten of naar de bioscoop.” Bovendien is 2016 een Olympisch jaar, en misschien zijn de prestaties van de Nederlandse atleten in Rio de Janeiro wél om over naar huis te schrijven.

De economische gevolgen van voetbalvreugde en -verdriet zijn al vaker onderzocht. Zo is in ons land het verband aangetoond tussen voetbaluitslagen en de fluctuaties op de Amsterdamse beurs en maakte ABN Amro naar aanleiding van het WK 2006 een Soccernomics Report. In een notendop: overwinningen zijn goed voor het consumentenvertrouwen. Van Tuijl: “De laatste keer dat Oranje een groot eindtoernooi miste, startte er een onderzoek naar met name de negatieve effecten. Maar de uitkomsten daarvan zijn behoorlijk vertekend. Peildatum van het onderzoek was 1 september 2001, toen Nederland de beslissende wedstrijd verloor van Ierland. Maar anderhalve week later was het 9/11- dat had pas écht impact op het consumentenvertrouwen.” Zo blijkt maar: er zijn ergere dingen dan nederlagen tegen Tjechië, IJsland en Turkije.

Er zijn ergere dingen dan nederlagen tegen Tjechië, IJsland en Turkije

Voetbaleconomie
Ook de nationale voetbaleconomie wordt geraakt, zo wordt door velen geroepen. Toon Gerbrands (algemeen directeur van PSV) klaagde al dat zijn club zo’n € 1,2 miljoen aan vergoedingen misloopt. De Europese voetbalbond UEFA stelt namelijk een bedrag beschikbaar voor clubs die spelers afstaan aan het nationale team. “En van oudsher geldt zo’n groot eindtoernooi als etalage”, aldus Van Tuijl. “De veronderstelling is dan dat spelers die zich in de kijker voetballen hun transferwaarde opdrijven.”

Dit idee lijkt inmiddels achterhaald. Het wordt gekraakt door Stefan Szymanski, de toonaangevendste voetbaleconoom van dit moment. “Szymanski formuleert twaalf vuistregels voor de moderne transfermarkt. Daaruit blijkt dat je juist niet moet gaan winkelen op zo’n toernooi, omdat spelers vermoeid en verzadigd raken.” Een mooi voorbeeld van die verzadiging is het Jeugd-EK in 2007. Het Nederlands Elftal onder 21 won en veel spelers maakten grote transfers. Maar ‘toptalenten’ als Royston Drenthe, Maceo Rigters en Milano Koenders zijn inmiddels diep weggezakt.

Toch nog positief nieuws. Danny Blind is eigenlijk ontzettend goed bezig. Hij en zijn mannen raken komende zomer allerminst vermoeid en verzadigd. Dat belooft veel voor de WK-kwalificatie voor 2018. Over 225 dagen doet Nederland weer helemaal mee.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.