Leven op poeder en water

Vergeet chiazaad, quinoa of goji bessen. De toekomst zit in een simpel poedertje voor al je voedingsbehoeften. Ideaal voor gezondheidsfreaks, gemaksfanaten en krentige studenten? Univers ging de test aan. Een dag geen vast voedsel, maar maaltijdvervangende shakes.

Het oorspronkelijke idee komt van software-ontwikkelaar Rob Rhinehart. Hij maakte Soylent, een poeder dat je met water aanlengt. Daarin: alle vezels, vitaminen en mineralen die je op een dag nodig hebt. Rhinehart maakte het omdat hij een effectievere manier van voedselconsumptie ambieerde: zonder lange voorbereidingstijd, afwas of andere tijdsverspilling.

De Nederlandse variant
Soylent levert nog niet in Europa, maar vraag is er wel. Het Nederlandse Joylent is in dat gat gesprongen. Oprichter Joey van Koningsbruggen heeft een bewogen achtergrond. Hij dealde ooit coke, om vervolgens dus een ander soort poeders te gaan mixen in zijn woonkamer. Het Nederlandse bedrijf verkoopt inmiddels zo’n 240.000 maaltijden per maand, die verscheept worden naar 62 verschillende landen. “Vooral onder mensen die het druk hebben doen we het goed. Voor studenten bijvoorbeeld is het ideaal. Als je aan een opdracht aan het werken bent, is het zo gemaakt. Bovendien is het goedkoop en krijg je alles binnen wat je nodig hebt”, aldus Van Koningsbruggen.

Het doel is niet heel de wereld alleen maar dit te laten eten

Hij vult aan: “Ons doel is niet om iedereen voor iedere maaltijd Joylent te laten gebruiken. Dat zou zonde zijn voor alle chefkoks op de wereld. Ik gebruik het zelf een of twee keer per dag. Ik heb het twee keer 30 dagen aan een stuk gebruikt. Ik voelde me prima, maar het wordt ook wel een beetje saai.”

Smaak
Univers neemt de proef op de som en eet een dag alleen de shakes. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de smaak valt alleszins mee. Het is een soort milkshake met een kom ontbijtgranen erdoorheen gemixt. Niet verrukkelijk, maar zeer goed binnen te houden. Ander bonuspunt is dat er verschillende smaken zijn. Je hoeft dus niet iedere keer uit te kijken naar precies dezelfde shake.

De eerste shake ging er prima in. De lunchshake ook. Maar de laatste van de dag – als vervanging voor mijn avondmaal – ging er minder makkelijk in. Ondanks de verschillende smaakjes werd de zin in echt voedsel groter en groter. Niet onoverkomelijk overigens. Wel een beetje… meh.

“Qua prijs wint het poeder het wel van de dürüm”

Het voelt namelijk wel gek, een hele dag niet “echt” eten. Niet alleen omdat je niks te kauwen hebt. Ook belangrijk is bijvoorbeeld het sociale aspect van eten. In de mensa aan je beker zitten lurken, terwijl je medestudenten een dürüm naar binnen werken is niet bepaald een pretje.

Qua prijs wint het poeder wel van de dürüm, want duur is het goedje niet. Gemiddeld kost het zo’n 2 euro per maaltijd en dat wordt minder wanneer je direct meer bestelt. Je hebt er 3 per dag nodig, dus voor 6 euro ben je klaar. Prima te doen op een studentenbudget.

Iedere dag?
Ik laat vast voedsel voorlopig nog niet achter me. Dat wil niet zeggen dat ik de poeders nooit meer ga gebruiken. Zoals gezegd: de smaak is prima, honger heb je niet en verder voel je je ook fit. Als ontbijt werkt de shake bijvoorbeeld prima. Morgen kan de wekker vijf minuutjes later; dan ontbijt ik weer met een shake.

4 uit 5 sterren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.