Ronselbrief in strijd met privacywet?

Vanaf vandaag kunnen Turkse Nederlanders hun stem uitbrengen voor een nieuw Turks parlement. Velen van hen ontvingen vorige week een brief van de AK Partij met daarin de dringende oproep: Stem op ons! Het schrijven leidt tot ophef in de Turkse gemeenschap, Kamervragen én een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens.Met de brief overtreedt de partij van president Erdogan mogelijk de Europese Privacywet. Veel geadresseerden vragen zich af hóe de brief überhaupt op hun deurmat terechtkwam. Ook in Duitsland is de oproep breed verspreid. Blijkbaar beschikt het partijbureau in Ankara over bestanden met honderdduizenden West-Europese adressen. CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm: “Je mag adresgegevens niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor je ze hebt verzameld. Ik moet aannemen dat deze gegevens niet direct door de AK-Partij zijn verzameld.”

“Vrij logisch dat het CBP hierop zo duidelijk aanslaat”

Gevoelig
Privacy-expert Colette Cuijpers − universitair hoofddocent bij Tilburg Law School – begrijpt de commotie. “Vrij logisch dat het CBP hierop zo duidelijk aanslaat. Zo’n politiek getinte oproep ligt gevoelig. Dit gaat nog een stapje verder dan sec het misbruik van NAW-gegevens (Naam-Adres-Woonplaats, red.). In de Europese privacywetgeving is persoonlijke informatie als de politieke voorkeur van mensen extra afgeschermd. De afzender van deze brief begeeft zich dus op extra glad ijs.”

Volgens Cuijpers is het aannemelijk dat het CBP een zaak heeft, maar dit hangt wel af van de herkomst van de adresgegevens. “Wat Kohnstamm stelt klopt. Je mag adresgegevens die je verzamelt met één bepaald doel niet ook voor andere doeleinden gebruiken, tenzij een doel niet onverenigbaar is met het oorspronkelijke doel. Maar hierbij kom je dus in een grijs gebied. En of het ene doel nu wel of niet in verband kan worden gebracht met het andere- daarover kun je natuurlijk discussiëren.” Voorlopig is het onduidelijk waar de gegevens vandaan komen. Zowel het Turkse consulaat in Den Haag als de Nederlandse afdeling van de AK-partij ontkennen dat ze de adressen hebben doorgegeven.

Overigens is het de vraag of de AK-Partij wakker ligt van het CBP-onderzoek. In geval van een privacy-schending kan het college alleen een waarschuwingsbrief sturen. Vanaf 1 januari 2016 ligt dat anders. Dan krijgt het College Bescherming Persoonsgegevens boetebevoegdheid.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.