How nuts are the Dutch?

Voor de zesde keer biedt Tilburg University onderdak aan de Emotions-conferentie. Tot en met dinsdag praten internationale wetenschappers op uitnodiging van CoRPS over thema’s als emotie, welzijn en gezondheid. Zondagavond stroomde de aula halfvol voor de publieke lezing van Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidimologie in Groningen. Hij pleit voor een andere diagnostisering van emotionele stoornissen. Een taai verhaal, maar De Jonge brengt het vol verve. De finale van Heel Holland Bakt is zodoende snel vergeten.De behandeling van emotionele stoornissen – als angst en depressie – is niet altijd even effectief. Volgens De Jonge is dat ook te wijten aan de manier waarop we deze aandoeningen definiëren. Bijvoorbeeld in de DSM, het handboek dat psychiaters gebruiken bij de classificatie van psychische stoornissen. Fijntjes wijst De Jonge op een paar zwakke punten in het standaardwerk: “22 jaar lang werd homoseksualiteit als stoornis aangeduid. En wat te denken van het lemma ‘Drapetomanie’, oftewel de ‘ziekelijke’ wens van slaven om vrij te willen zijn?” Overigens is het aantal psychische aandoeningen de afgelopen vijftig jaar fors gestegen: van 106 naar 400.

Overigens is het aantal psychische aandoeningen de afgelopen vijftig jaar fors gestegen: van 106 naar 400

Mis
Peter de Jonge vindt het fundamenteel onjuist dat de Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders angst en depressie als twee aparte ziektebeelden ziet. In de praktijk zijn ze amper te scheiden. Bovendien is er iets mis met de symptoombeschrijving bij depressie. “Die is weinig nauwkeurig. Je kunt zowel lijden onder slaapgebrek als slaapzucht. En je lichaamsgewicht kan zowel toenemen als dalen. In geval van hartproblemen zegt een cardioloog toch ook niet: u kunt last krijgen van pijn op de borst óf van een prettig gevoel op de borst?”

Tijd voor iets nieuws. In 2013 startte de crowdsourcing studyHow Nuts Are The Dutch’. In dit online-onderzoek – dat open staat voor alle Nederlanders – kunnen deelnemers de vinger aan de eigen psychische pols houden. Door het invullen van vragenlijsten krijg je inzicht in je mentale gezondheid. “De data bieden de onderzoekers de kans op een nieuwe, secuurdere categorisering”, aldus De Jonge.

De DSM geeft een berg symptomen voor maar liefst 400 stoornissen, maar heeft daarbij amper aandacht voor het welzijn van de patiënt. In de behandeling van al die stoornissen, zo besluit De Jonge, hoef je het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. “Ga niet uit van de symptomen, maar kruip in de kern van het probleem. Als je daadwerkelijk weet wat er speelt, kun je een maatwerkbehandeling ontwikkelen die rekening houdt met de persoonlijke wensen en behoeften.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.