Voetbalclubs fuseert!

Wil het nog ooit goed komen met het Nederlands voetbal, dan moeten clubs serieus gaan nadenken over fuseren. Want zonder sterkere samenwerking gaan we nooit meer meetellen in Europees verband. Dat schrijft Jeroen Snepvangers, premasterstudent Strategic Management.Nu de Nederlandse voetbalclubs weer collectief falen op internationaal niveau, wordt het tijd voor échte maatregelen. Waar Nederlandse ploegen twintig jaar geleden een prominente plaats afdwongen, zijn ze nu gedegradeerd tot het lachertje in de markt van het internationale topvoetbal.

Tot 1997 zorgden wij als voetballand voor meerdere afgevaardigden bij de laatste acht in de Champions League. Daarna zijn we gestaag weggezakt, van de laatste zestien naar uitgeschakeld worden in de voorrondes. Welke internationale club wordt nog bang bij het horen van een Nederlandse clubnaam? De kampioen van de eredivisie wordt lachwekkend en neerbuigend ‘kampioen van de armoede’ genoemd. Waarmee impliciet bevestigd wordt dat er geen serieuze concurrentiestrijd is in de hoogste divisie van het Nederlands voetbal. Sterke concurrentie haalt het beste bij de gehele club als organisatie naar boven.

Samenwerkingsverbanden
Er zijn enkele initiatieven geweest om het tij te keren. Let vooral op de stijging van de intensiteit van de samenwerkingsverbanden. Waar zouden Robin van Persie en Jordy Clasie nu staan, als er geen samenwerkingscontract tussen Excelsior en Feyenoord was geweest? Waar zou Vitesse staan als er niet structureel spelers van topclub Chelsea zouden komen? Dit seizoen lopen bij Vitesse maar liefst vijf huurlingen van Chelsea rond, hetgeen een zeldzaamheid is in het Europees clubvoetbal. Waar zou FC Limburg nu hebben gestaan als in 2009 besloten was om de fusie wél door te laten gaan? Meer recent worden hele coöperaties opgestart. In mei hebben PSV, Willem II, Helmond Sport, VVV- Venlo, NAC Breda, NEC en Wilrijk Beerschot de krachten voor de opleiding van jeugdspelers gebundeld.

Super-initiatieven! De oplossing zit hem in het versterken van deze samenwerkingsverbanden, het definitief bundelen van de krachten: fuseren.

Willen we als voetballand terug naar de wereldtop, dan zijn we genoodzaakt deze stijgende lijn van samenwerkingsverbanden aan te houden. Grotere, sterkere en economisch capabele clubs ontwikkelen is de methode. De Nederlandse voetbalmarkt bestaat te veel uit kleine regionale clubs.

Samen sterker
Als voorbeeld neem ik het Spaanse Málaga FC, een gemiddeld presterende voetbalclub in de Spaanse Primera División. Málaga FC heeft een verzorgingsgebied van circa 500 vierkante kilometer, terwijl een vergelijkbare Nederlandse club een gebied van gemiddeld 100 vierkante kilometer bestrijkt. In Brabant bijvoorbeeld, zitten maar liefst negen professionele voetbalclubs!

Málaga FC is in 1994 ontstaan uit een fusie tussen twee kleine regionale clubs. Club Deportive Málaga en Atletico Málagueno kozen ervoor om hun krachten te bundelen, waardoor één grote club ontstond die veel sterker was en betere sportieve prestaties kon neerzetten. Deze twee clubs konden afzonderlijk slechts dromen van het spelen van Europees voetbal. Ze hebben door de krachtenbundeling hun positie in de voetbalmarkt aanzienlijk verbeterd. En daar gaat het toch om bij topsport, het optimaliseren van je mogelijkheden? En je heb ook nog eens minder concurrentie!

Daarbij is het financieel gezien zeer voordelig gebleken om te fuseren. Door de fusie wordt de afzetmarkt veel groter, met het aangename gevolg dat de verkoop van de merchandise exponentieel stijgt en bedrijven bereid zijn meer sponsorgeld te betalen. Interne faciliteiten kunnen worden gebundeld wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen. Denk aan de investering van één enorm jeugdcomplex met alleen de beste trainers van de eerdere clubs of het bouwen van slechts één enorm stadion met de kennis en ervaring van alleen het beste personeel. Dit zal resulteren in ongekende toekomstperspectieven.

1+1=3! Voeg clubs samen, groei als een grotere voetbalorganisatie en bereik zowel sportieve als financiële prestaties waar je van tevoren nooit over hebt durven dromen.

Dit artikel is geschreven door Jeroen Snepvangers voor de cursus Organisatie van de premasterstudent Strategic Management. Dit artikel verscheen eerder op ED.nl.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.