Hoe ouder de tiener, hoe minder de stemmingswisselingen

Hoe ouder de tiener, hoe minder de stemmingswisselingen

Ouders, niet gevreesd! De stemmingswisselingen van uw kind nemen af naarmate het ouder wordt. Het kroost wordt dus stabieler, maar er zijn ook dingen die niet stabiliseren: angst en onzekerheid.

Dat is de conclusie van een groep onderzoekers met daarin onder andere Wim Meeus, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie aan Tilburg University. Het onderzoek dat de groep deed is gepubliceerd in Child Development, een prestigieus wetenschappelijk tijdschrift.

Jonge adolescenten gebruiken hun vroege tienerjaren om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Meeus: “De belangrijkste conclusie van ons onderzoek is dat het schommelen van stemmingen afneemt naarmate tieners ouder worden. Dat komt doordat ze in deze fase leren om te gaan met hun emoties.”

“Op het eind van de tienerjaren weten de adolescenten vaak een stuk beter wie ze zijn en kunnen ze systematischer denken. Dat is positief. Maar in deze periode komen ook een boel nieuwe dingen op ze af, zoals studie of werk. Hierdoor kunnen ze onzeker of angstig zijn over de toekomst.”

Het onderzoek is afgenomen door middel van een internetdagboek, dat de stemming mat van 474 tieners tussen de 13 en 18 jaar. “Dit gebeurde over een periode van 5 jaar en dat maakt dit onderzoek uniek”, aldus Meeus. “De metingen vinden echt van dag tot dag plaats. In totaal 75 dagen per persoon.”

De data is afkomstig van RADAR, wat staat voor Research on Adolescent Development And Relationships. De longitudinale studie kreeg pas geleden een zogenaamde zwaartekracht subsidie, waardoor het project nog tot zeker 2022 doorloopt. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.