Digitaal monument voor oorlogsslachtoffers

Een crowdfundingsactie moet 15.000 euro gaan opleveren voor een digitaal monument voor oorlogsslachtoffers. Het monument is een initiatief van het Tilburg Cobbenhagen Center Crowdfunding Team en moet, behalve als eerbetoon, ook gaan dienen als kenniscentrum over de regionale oorlogsgeschiedenis.

‘Door historisch onderzoek kwamen wij erachter welke impact de Tweede Wereldoorlog had op de vrijheid en het leven van Tilburgse studenten’, schrijven de initiatiefnemers. ‘Colleges konden niet meer gegeven worden, de Duitse bezetters eisten loyaliteitsverklaringen, studenten van Joodse afkomst mochten niet langer studeren en veel studenten moesten onderduiken.’

De organisators zochten naar een manier om deze oorlogsverhalen te bewaren en verder te vertellen, en kwamen zo op het idee voor een digitaal monument, in de vorm van een website. “Wij willen die verhalen een permanente plek geven. Permanent betekent in dit geval niet in steen hakken. Wij doen dat elektronisch”, sprak hoogleraar theologie en initiatiefnemer Erik Borgman maandagmiddag tijdens de officiële kick-off van de crowdfunding. Het monument, in de vorm van een website, biedt ruimte aan de verhalen van zeker 19 verschillende ‘oorlogsstudenten’. Die portretten worden gekoppeld aan verhalen van studenten van nu en hun ervaringen met vrijheid. De bedoeling is dat studenten ook gaan helpen bij de ontwikkeling van het monument, eventueel in de vorm van een stage.

Eind 2016 wordt het monument onthuld, tegelijk met een boekpublicatie en de lancering van een tv-documentaire over Martinus Cobbenhagen en Tilburgse studenten in oorlogstijd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.