Bankiers hebberig? Hoogleraren kunnen er ook wat van

Net als graaiers op de beursvloer, blijken ook hoogleraren vaak door hebzucht gedreven. Dat geven ze zelf toe. Maar volgens TiU-arbeidseconoom Ronald Dekker is dat nog niet zo zeker. Aldus de Volkskrant.

Bankiers, verkoopmedewerkers en makelaars zijn hebberiger dan werknemers in de zorg, bij de overheid of in het onderwijs. Dat blijkt uit het tweejaarlijks Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode. Honderdduizend werknemers vulden een enquête in over salaris, arbeidsvoorwaarden en hun eigen functioneren. Het onderzoek bestond uit vragen als: ‘Ik wil altijd meer’ en ‘Zodra ik iets heb verkregen, ga ik nadenken over het volgende wat ik wil’.

Opvallend is dat óók hoogleraren hebzuchtig zijn. Dat is, denkt Jaap van Muijen (hoogleraar psychologie Nyenrode), een verklaring voor het toenemend aantal fraudezaken in de wetenschap. Niet wetenschappelijke integriteit, maar aanzien en prestige staan dan voorop. Van Muijen: “Dan treden dezelfde mechanismen op als in de bankenwereld.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat hebzucht loont: bovengemiddeld hebzuchtige verkoopmanagers verdienen per jaar 3.000 euro bruto meer dan hun minder hebzuchtige collega’s.

Hebzucht kan ook positieve effecten hebben

TiU-arbeidseconoom Ronald Dekker twijfelt aan de meetbaarheid van hebzucht. Dekker: “Niet alleen financiële prikkels bepalen de keuzen die iemand maakt. Dat ‘hebzuchtige’ mensen meer verdienen, kan ook betekenen dat je met ‘hebzucht’ hetzelfde meet als ambitie.”

Alleen maar negatief hoeft hebzucht dus niet te zijn. Mensen kunnen er heel productief van worden, zegt Van Muijen. En zo bijdragen aan vernieuwing en economische groei. Maar als het ontspoort, dan leidt het wel tot destructief gedrag.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.