Witte piet komt uit Tilburg

Witte piet verscheen tien jaar eerder dan gedacht aan de zijde van de goede Sint en niet in Amsterdam, maar in Tilburg. Dat ontdekten de Tilburgse schrijver Ed Schilders en zijn kompaan Ronald Peeters.Ze waren niet per se op zoek naar de sociaal geaccepteerde Witte Piet in de Tilburgse Goed Heiligman-historie, vertelde Schilders aan Omroep Brabant. De ontdekking was toeval, de twee heren waren eigenlijk bezig met het maken van een Tilburgse sinterklaasspecial. Voordat ze hierop stuitten, was een Amsterdamse prent uit 1935 de oudste afbeelding van een witte pieterbaas.

Net wanneer je denkt dat de prent zijn tijd ver vooruit was wat betreft de racisme-discussie: helaas. De witte pieten brengen cadeautjes mee, de zwarte de roe. Volgens Schilders zou dit kunnen komen doordat de traditie wil dat Sinterklaas slechts één zwarte piet had. Die was verantwoordelijk voor de stoute kinderen, terwijl de witte pieten de feestelijkheden in goede banen leidden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.