Jan Jaap de Ruiter: ‘Dit is de realiteit waarin we nu leven’
De aanslagen in Parijs maken veel los, ook in Tilburg. Maandagmiddag, om 12.00 uur, riep bestuursvoorzitter Koen Becking op tot een indrukwekkende minuut stilte op de campus. Dinsdagavond is er een herdenkingsbijeenkomst op de Heuvel, georganiseerd vanuit de Tilburgse bevolking. Univers vroeg arabist Jan Jaap de Ruiter (TSH) naar zijn reactie op de tragische vrijdagavond.Wat is je gevoel op dit moment?
“Het klinkt vreemd, maar ik ben minder geschokt dan na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, begin januari. Natuurlijk stonden vrijdagavond ook bij mij de tranen in de ogen. Maar toch – hoe hard het ook klinkt – dergelijke aanslagen kun je verwachten. Dat is de realiteit waarin we nu leven. Het is niet de vraag óf er aanslagen gepleegd worden, maar vooral waar en wanneer. Dat doet natuurlijk niets af aan het leed en het persoonlijke drama. En evenmin aan alle gevoelens van mensen die meeleven.”
“Het is niet de vraag óf er aanslagen gepleegd worden, maar vooral waar en wanneer”
Er vallen nu veel harde woorden. Premier Rutte stelt: ‘We zijn in oorlog met IS.’ Welke implicaties hebben deze aanslagen op de lange termijn?
“Iedereen is geschokt. Maar met oorlogsretoriek schiet je niet veel op. Sterker: het is koren op de molen van IS. Zij willen onrust creëren in Europa, en ook politici die overspannen uitspraken doen dragen daaraan bij. Hetzelfde geldt voor de media. We moeten juist zo veel mogelijk de rust proberen te bewaren.”
Welke gevolgen voorspel je voor de situatie in Nederland?
“Mogelijk is er sprake van minstens één vluchteling onder de aanslagplegers. Dat staat haaks op de recente uitspraak van Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Hij zei: ‘Er is geen bewijs dat terroristen met de vluchtelingen mee naar Europa komen.’ Ons gevoel van veiligheid wordt direct geraakt door het onderuithalen van die aannames. En mogelijk wordt dat weer afgewenteld op de vluchtelingen in ons land. Die raken meer en meer in een benauwde en benarde positie.”
“Gelet op de aard van de acties, zien we een factor die misschien juist leidt tot verbinding. Bij de aanslag op Charlie Hebdo hadden de terroristen nog een concreet doel, namelijk het verdedigen van de Profeet. Deze acties in Parijs hebben geen enkele rechtvaardiging. Er is sprake van totale willekeur. Dat maakt misschien dat ook de moslimgemeenschap zich er veel feller tegen zal keren. Met deze actie plaatst IS zich volstrekt buiten de realiteit. Dat kan ook het gevoel van gemeenzaamheid versterken.”