Karma

Zo’n twee weken geleden zapte ik op zondagavond toevallig langs Miljoenenjacht. Vroeger bleef ik speciaal op voor dat programma, betoverd door de spanning die er bij het openen van de gouden koffertjes kwam kijken en dromend van wat ik met die stapels biljetten kon doen.

Tegenwoordig trek ik dat programma niet zo goed meer. Ik word eerlijk gezegd wat misselijk van de tienduizenden euro’s die over de balk worden gesmeten, de enorme cadeaus die de mensen op de tribune krijgen en de hebberigheid van deelnemers die vaak geen grenzen lijkt te kennen. Ik weet niet precies waarom ik naar de aflevering bleef kijken, wellicht omdat ik hoopte dat de deelnemer van deze week mijn ongelijk zou bewijzen.

Deze keer was de gelukkige een vrouw van pakweg midden dertig. Ze had twee kinderen en haar man en zij konden het geld goed gebruiken voor onder andere het aflossen van hun hypotheek. Gestaag verdwenen steeds meer koffertjes en op een gegeven moment bood de bank het – met het oog op de bedragen die nog in het spel zaten – royale bedrag van 220.000 euro. RUIM TWEE TON! Een bedrag waarbij ik spontaan de daarvoor bedoelde rode knop het podium in zou rammen. Toch twijfelde de dame, waar presentatrice Linda de Mol gretig gebruik van maakte. “Hoe sterk is je gevoel dat de vijf miljoen in jouw koffertje zit?” vroeg ze hyper enthousiast. “Best sterk!” zei de deelneemster vol overtuiging. Daarop ging het glazen kastje weer dicht en bleef de rode knop onaangeroerd.

Het wegspelen van koffertjes ging verder. En toen trok ze achter elkaar de vijf en twee miljoen uit het spel, waardoor er alleen nog maar veel lagere bedragen overbleven. Karma.

Laten we eerlijk zijn, de 81.000 euro die ze uiteindelijk mee naar huis wist te nemen, is nog steeds een supermooi bedrag. Ook daarvan kunnen dromen waargemaakt worden. Toch vond ik de hele situatie tekenend voor niet weten wanneer het genoeg is geweest. Dat ‘goede gevoel’ is tenslotte je reinste onzin. In het gunstigste geval heb je gewoon veel mazzel.

Natuurlijk doe je maar één keer aan zo’n spel mee en loop je ook met niks de studio in, maar waarom onbezonnen veel risico nemen als je het geld zo goed kunt gebruiken? Neem het bod aan, los daarvan het broodnodige deel van de hypotheek af, stop wat in het studiefonds voor je kinderen en geef eventueel een feestje om het te vieren. Of misschien denk ik dan wel gewoon te saai, dat kan.

Een week later gebeurde iets soortgelijks met de mannelijke deelnemer in kwestie, zo las ik op social media. En zo lijken mensen het nooit te leren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.