Bunq, nieuwe studentenbank

De gemiddelde leeftijd bij de lancering gisteren in Amsterdam: niet ouder dan 27. Medewerkers van nieuwe bank Bunq herken je aan aan hun t-shirt: I got 99 problems, but a bank ain’t one. Voor het eerst sinds de DSB-affaire gaf De Nederlandse Bank weer een bankvergunning af. Aan Bunq, een bank vooral gericht op studenten en vriendengroepen. De app van de eerste fintechbank van ons land is voor iedereen beschikbaar.

De bank is opgezet door Ali Niknam, eigenaar van TransIP, de grootste domeinnaam- en webhostingprovider van de Benelux. Behalve naar consumenten wil de bank zijn diensten ook gaan uitbreiden naar het bedrijfsleven.

Sinds gisteravond is de bank-app landelijk beschikbaar.  Met de applicatie kan een klant in circa vijf minuten een betaalrekening openen. Betalingen worden gedaan met een selfie en een vingerafdruk. Dat schijnt erg gemakkelijk te zijn als je bijvoorbeeld een rekening wil splitsen in de kroeg. Of bij het gezamenlijk afrekenen van kerstcadeaus. Maar dan moet het niet te donker zijn voor een selfie.

Toch is er ook kritiek. De diensten schijnen niet zo goedkoop te zijn, zoals de tweets van RTL journalisten hieronder stellen. Maar de snelheid in betalingsgemak is ongeëvenaard,  en Bunq gebruikt geld van rekeninghouders niet voor andere bankactiviteiten. “Wij willen niet zoals andere banken geld verdienen door geld rond te schuiven”, zegt Niknam. Daarom betaal je rechtstreeks wat meer voor de diensten, zoals negen euro voor vier jaar betaalpas. Volgens Nikham draait het allemaal om de service bij de app. We zijn benieuwd.

Marissa van Miert en Francine Bardoel

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.