Student en brandveiligheid: een moeilijk huwelijk

Het is slecht gesteld met de brandveiligheid van de Nederlandse studentenhuizen. Deze maand lanceerden de LSVb en de overheid een kekke brandveiligheidscampagne: Heet in Huis. Het blijft een lastige combi: studenten en brandveiligheid.

De brandveiligheidscampagne van de LSVb, de overheid en de brandweer geeft studenten veiligheidstips. Zo kun je een kant-en-klare brief opsturen naar je huisbaas, waarin je hem vraagt om maatregelen te nemen. In totaal zijn er 330 studentenkamers onderzocht.

Wat blijkt is dat zo’n 80 procent van de huizen geen vluchtplan heeft. In de helft ervan hangen geen of onvoldoende rookmelders. En met het brandblusmateriaal is het ook slecht gesteld: bij iets minder dan de helft is dat niet in orde. Om over de volle gangen met fietsen en kratten bier nog maar te zwijgen.

Volgens het Bouwbesluit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken moeten studentenhuizen aan verschillende eisen voldoen. De deuren in de vluchtroutes moeten makkelijk en snel openen kunnen. Ook moeten er voldoende rookmelders en blusmiddelen zijn. Daarnaast staat er in het Besluit dat er op de studentenkamers zelf ook rookmelders moeten hangen.

Brandmelders
Univers ging langs bij de studentenhuizen aan de Professor Verbernelaan. Uit een steekproef blijkt dat op alle gangen en in de gezamenlijke ruimtes brandmelders en -blussers aanwezig zijn. Woningcorporatie WonenBreburg komt regelmatig controleren, vertellen de bewoners.

Maar niet alle studenten daar hebben op hun studentenkamer een rookmelder hangen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat in het geval van de studentenhuizen aan de Professor Verbernelaan niet verplicht. “Als de kamers zijn uitgerust met brandwerende deuren en muren, is het niet verplicht dat er een rookmelder hangt in de studentenkamers.”

“Als we iets constateren dat niet in orde is, dan krijgt de verhuurder een bepaalde termijn om het op te lossen”

Controles
De gemeente Tilburg controleert om de vijf jaar alle 2500 studentenhuizen in de stad. “We checken of er voldoende rookmelders en brandblussers aanwezig zijn”, zegt een woordvoerder. “Ook kijken we of de vluchtwegen worden vrijgehouden en of er voldoende daglicht en ventilatie is.”

Maar er worden nauwelijks huisbazen beboet, omdat zij het niet zo ver uit de hand willen laten lopen. “Als we iets constateren dat niet in orde is, dan krijgt de verhuurder een bepaalde termijn om het op te lossen. Gebeurt dat niet, dan volgt een dwangsom. Boetes komen zelden of nooit voor, is de ervaring van controleurs. We hebben dan ook geen zwarte lijst van verhuurders of huisjesmelkers.”

Bezorgde ouders
De gemeente Tilburg heeft een meldpunt waar je je twijfels kunt doorgeven over de brandveiligheid van studentenhuizen. Per jaar ontvangt de gemeente ongeveer twintig meldingen. Van boze of bezorgde huurders? Niet altijd: “Het zijn meestal ouders van studenten die hun twijfels uiten of het pand wel brandveilig is.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.