Minder studentenkamers door nieuwe Woningwet

Woningbouwcorporaties mogen straks bij de bouw van studentenwoningen niet meer samenwerken met beleggers. Daardoor zal het aanbod aan nieuwbouw-studentenkamers drastisch afnemen. Studentenvakbond LSVb en de grootste studentenhuisvester DUWO slaan alarm.

Woningbouwcorporaties bouwen veel studentenwoningen samen met private investeerders. Sinds de invoering van de nieuwe Woningwet (1 juli 2015) mag dat niet meer, meldt de NOS. Beleggers mogen volgens die wet namelijk geen eigenaar meer zijn van een pand. Nu was dat vaak nog wel zo.

Geplande projecten kunnen nu niet doorgaan. Terwijl er een tekort aan studentenwoningen is in veel studentensteden, zullen er dus toch minder woningen gebouwd worden.

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de studentenhuisvesting. De LSVb en DUWO hopen dat de politiek de weg voor beleggers alsnog vrijmaakt. Minister Blok (Wonen) liet alvast weten dat hij kritisch is over de bestaande samenwerking met beleggers. Eigenaarsrisico’s als leegstand worden dan namelijk bij de corporaties neergelegd, terwijl die weinig of geen mogelijkheden hebben om met die risico’s om te gaan. Ze zijn immers vaak geen eigenaar van het pand. Als de risico’s anders verdeeld worden, wil de minister de samenwerkingsmogelijkheid heroverwegen.

Een vreemd argument, laat de LSVb aan Univers weten. Vice-voorzitter Sara Spano: “Onze ervaring is dat er zeer weinig leegstand is, juist omdat de nood zo hoog is. Als dat risico al bestaat, dan toch niet bij de studentenwoningen.” De LSVb vindt het overigens prima dat er eens naar die samenwerkingsverbanden wordt gekeken. Spano: “Maar het lijkt me overtrokken om samenwerking vanwege dit risico niet toe te staan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.