Klimaatdoel van Parijs is onhaalbaar
Klimaat-pessimisme mag maar het helpt niet. Dat is wat de milieu-economen Aart de Zeeuw en Reyer Gerlagh vandaag betoogden. Maar het is moeilijk optimistisch te blijven bij het beeld dat zij schetsen. “Het doel om in 2050 de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden, is onhaalbaar. We kunnen alleen nog proberen om dat doel in de halve eeuw daarna te halen. Onze enige andere optie is geo-engineering.” Ofwel: grootschalig ingrijpen in de atmosfeer.
Onder de vlag ‘D-day for the climate’ gingen de professoren Aart de Zeeuw (economie), Reyer Gerlagh (economie) en Jonathan Verschuuren (rechten) vandaag in een open debat de discussie aan over de klimaatconferentie in Parijs. Alledrie zijn zij gespecialiseerd in klimaatverandering. Een groot en belangrijk thema dat meer publiek had verdiend dan de twintig tot dertig mensen die er nu op waren afgekomen.
Verschuuren maakte duidelijk hoe de onderhandelingen in Parijs minstens zo veel over de lettertjes als over het klimaat zelf gaan. “Zo zie je dat het woord ‘agreement’ wordt gebruikt in plaats van bijvoorbeeld ’treaty’. Dat wordt gedaan omdat het zo minder bindend lijkt. Dat is interessant omdat agreement een term is die juridisch gezien nog steeds gewoon bindend is.” Ook liet hij zien hoe op een pagina uit de ontwerptekst vrijwel elk woord tussen haakjes staat en dus vervangen kan worden door een ander woord. Zoals zal/zou en commitment/contributions/actions.
Voor de EU-landen maakt het overigens niet veel uit: die hebben al bindende afspraken gemaakt over een reductie van 40% in 2020 en van 80% in 2050 ten opzichte van 1990. Het zijn echter vooral de opkomende economieën die de laatste decennia de meeste broeikasgassen produceren. En de vraag is of zij maatregelen willen en kunnen nemen om die productie fors in te dammen.
Waarschuwing
“In 2040 komen we onherroepelijk boven de twee graden temperatuurstijging uit”, zei Gerlagh, die ook Coordinating Lead Author (CLA) Working Group 3 van het vijfde IPCC-rapport is. Volgens hem is er binnen de IPCC en op overheidsniveau veel discussie geweest over hoeveel negatief klimaatnieuws ernaar buiten gebracht zou moeten worden. Het publiek, zo werd gewaarschuwd, mocht niet overvoerd worden met alleen negatief nieuws.
Wie vandaag de discussiemiddag op de TiU bijwoonde, snapt die waarschuwing wel. Volgens Gerlagh zijn er namelijk maar twee opties politiek en maatschappelijk haalbaar: “Overshooting the target, ofwel de doelstelling in een later dan afgesproken stadium halen. En geo-engineering. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld het actief CO2 uit de atmospheer halen.
In ieder geval, zo concludeert Verschuuren, is dit probleem te groot om door alleen de politiek opgelost te worden. Kan Parijs dus op voorhand niets opleveren, was een vraag van een deelnemer. “Jawel. Als een aantal intenties uit de ontwerptekst ook in de goede bewoordingen in de eindtekst komt, dan heb je afspraken op papier staan waar je iedereen nog vele decennia aan kunt houden. Dat is het goede nieuws.”
foto: flickr/grantneufeld/cc2.0