Economie trekt aan maar schulden nemen toe

Nederland raakt uit de economische crisis, maar steeds meer huishoudens kampen met schulden. Dit blijkt uit een onderzoek van Tilburg University geleid door Harald Benink.

De economische crisis heeft de inkomenspositie van veel Nederlanders verzwakt. Inkomens zijn afgenomen en vaste contracten zijn schaars geworden. Dit maakt het moeilijker om af te rekenen met schulden uit het verleden.

Uit het onderzoek blijkt dat 17,9% van de Nederlandse huishoudens in 2014 kampte met openstaande rekeningen. In 2008 was dit percentage nog maar 8,3%. Het percentage van 2014 komt overeen met zo’n 1,3 miljoen huishoudens op een totaal van 7,3 miljoen.

Spaarpotje aanspreken

Van de Nederlandse huishoudens moet momenteel 17% de spaarpot aanspreken om rond te komen. Iets meer dan 3% maakt nieuwe schulden. In totaal geeft een vijfde van de Nederlandse huishoudens meer geld uit dan er binnenkomt.

Van de mensen die in het verleden leningen of schulden zijn aangegaan is 16,5% onzeker of deze in de toekomst nog kunnen worden afgelost. Bijna 40% kent wel iemand die in het verleden een lening is aangegaan en daardoor nu in de financiële problemen dreigt te komen.

Actieve aanpak

De Tilburgse onderzoekers pleiten in het rapport voor een actievere aanpak van schuldenproblematiek. De overheid en gemeentelijke schuldhulpverlening moeten eerder begeleiden en ingrijpen.

Het onderzoek werd in opdracht van BKR (Bureau Krediet Registratie) uitgevoerd door een onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Banking & Finance Harald Benink. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van vragenlijsten die werden beantwoord door ruim 2.000 respondenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.