Goedkope virtual reality-bril voor onder de kerstboom

“Dit is het volgende grote ding”, zegt technerd Alexander Klöpping tegen Matthijs van Nieuwkerk, terwijl laatstgenoemde een virtual reality-bril opzet. Langzaam wordt het virtuele achtbaankarretje waar Van Nieuwkerk inzit de rails opgetakeld. Totdat de achtbaan naar beneden schiet. Van Nieuwkerk valt op zijn knieën en trekt de bril van zijn hoofd. “Verschrikkelijk.”

Google Cardboard brengt virtual reality op de meest simpele manier. Virtual reality verwijst naar een virtuele werkelijkheid. Een blik in een nieuwe, virtuele wereld. Dat kan van alles zijn. Een ritje in een achtbaan zoals Van Nieuwkerk, maar ook een virtueel concert, of een wandeling tussen dinosauriërs.

Simpel 
Die ervaring is nu ook voor u mogelijk. En daar hoeft u niet eens een paar honderd euro voor neer te leggen; voor een tientje ben je klaar. Want in een tijd van smartphones hoeft het allemaal niet duur en ingewikkeld, dacht Google. Een stukje karton met twee kleine lensjes erin, dat moet wel genoeg zijn.

“Iedereen reageert hetzelfde: vol verwondering”

En dat is het ook. Een Google Cardboard is eigenlijk niet meer dan een stuk karton en twee lensjes. Het werkt zo goed, omdat je je smartphone in dit stukje karton zet. Want een virtual reality bril heeft eigenlijk maar twee dingen nodig om goed te werken: een goed scherm en een nauwkeurige gyroscoop. Die laatste registreert de beweging van je smartphone, zodat het beeld op je telefoon precies meebeweegt met de bewegingen van je hoofd. Het resultaat is een virtuele wereld die soms maar wat echt lijkt.

VRSE
Er staat een boel leuks in de App Store om mee te spelen, maar eigenlijk is er nog maar één app die het echt snapt: VRSE. In deze app vind je filmpjes, die speciaal gemaakt zijn om te bekijken via Google Cardboard. Je kunt dus rondjes draaien op je stoel, omhoog en omlaag kijken en het beeld dat je ziet beweegt perfect mee. Eén van de films die erin terugkomt is Evolution of Verse, die zelfs een nominatie voor het prestigieuze Sundance ermee in de wacht sleepte. Inmiddels heeft bijvoorbeeld Muse er een videoclip instaan, Saturday Night Live aparte sketches en Vice maakt een speciale versie van hun nieuws. The New York Times maakte zelfs een losse app om virtual reality-films te bekijken.

Beperkingen
Tuurlijk, je kunt van je telefoon en een stukje karton niet hetzelfde verwachten als van een professionele virtual reality-bril zoals de Oculus Rift, maar het komt er wel eng dicht bij. De grootste beperking is dat je op dit moment eigenlijk alleen nog kan rondkijken in een virtuele wereld. Je kijkt een filmpje. Echte interactie, bijvoorbeeld door middel van een controller, is nog niet mogelijk.

Conclusie
Inmiddels hebben vrienden en familie -inclusief grootouders- de bril opgehad. En iedereen reageert hetzelfde: vol verwondering. Eerst wordt er onwennig rondgekeken, daarna wordt er geprobeerd iets vast te grijpen en vervolgens volgt er veel gelach. Klaarblijkelijk zorgt het stuk karton voor heel wat plezier, bij jong en oud.

De zoektocht naar het ideale kerstcadeau kan er een zijn van zwoegen en zweten. Univers zegt: zoek niet langer, het perfecte kerstcadeau voor binnen een budget is hier.

5/5 sterren.

Je kunt je Google Cardboard zelf maken, maar ook kopen via verschillende webwinkels, zoals Bol.com.Beeld: Flickr / DWDD

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.