Schaamte voor artsentranen

Slecht nieuws brengen is één van de redenen waarom de helft van de artsen wel eens huilt tijdens werktijd. Veel artsen schamen zich voor hun tranen. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Ad Vingerhoets van Tilburg University.Iets meer dan de helft van de artsen weet het altijd droog te houden tijdens een werkdag, de rest pinkt wel eens een traantje weg. Ook blijkt uit het onderzoek dat dit bij een kwart gebeurt waar de patiënt bij is. Het huilen komt door frustratie of bij het brengen van vervelend nieuws. Een kwart van de mannelijke artsen en 58 procent van hun vrouwelijke collega’s huilt wel eens tijdens werktijd. Vrouwen schamen zich over het algemeen minder voor hun tranen dan mannen. Het percentage voor mannen was bij buitenlands onderzoek veertig. Volgens Vingerhoets, ook bekend als ‘de huilprofessor’, betekent dat niet dat de mannelijke Nederlandse artsen ongevoeliger zijn dan de buitenlandse. De resultaten kunnen volgens hem niet met elkaar vergeleken worden omdat de onderzoeksopzet niet exact hetzelfde is. Bovendien kiezen sommige artsen er bewust voor om niet mee te doen aan het onderzoek.

“De toptijd om te huilen is tussen zes en tien uur ’s avonds”

De meeste artsen zien huilen tijdens werktijd niet als negatief. Zij vinden niet dat het een arts minder geschikt maakt voor uitoefening van het beroep. Het is volgens hen ook niet onethisch, onprofessioneel of belachelijk. Toch schaamt meer dan de helft van de artsen zich hiervoor. Zij tonen liever op een andere manier hun medeleven. Het onderzoek is gedaan onder verschillende soorten artsen. Binnen de beroepsgroep wordt er op een uiteenlopende manier tegen huilen aangekeken. Chirurgen zijn er bijvoorbeeld minder positief over dan kinderartsen.

Primetime

Na een werkdag kunnen onderdrukte tranen er alsnog uitkomen, bijvoorbeeld thuis bij het bespreken van de dag. Mensen huilen liever niet alleen. Vingerhoets: “De toptijd om te huilen is tussen zes en tien uur ’s avonds. Het liefst in aanwezigheid van de partner of de moeder.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.