Hoe gaat het met de nieuwe buren?

Ruim een week geleden besloot de gemeente vluchtelingen op te vangen in het oude belastingkantoor aan de Cobbenhagenlaan. Daarna ging de transformatie van het pand snel. Met man en macht – zelfs de brandweer hielp mee – werd het gebouw klaargestoomd voor de inmiddels vijfhonderd bewoners.Bij de ingang van het gebouw was het vorige week een drukte van jewelste. Waar man en macht toen bezig was om waterflessen en matrassen op grote rolkarren naar binnen te rijden, staan dinsdagochtend twee Syrische mannen een sigaretje te roken. Eén van hen heeft, sinds de komst naar Nederland, al zeven verhuizingen achter de rug. Hij is blij om even – al is het maximaal zes maanden – op dezelfde locatie te mogen verblijven. Dat is ook wat de gemeente Tilburg wil: stoppen met mensen van hot naar her slepen. De coördinatie van de opvang werd tot vrijdag geregeld door de gemeente, COA nam het daarna over.

Binnen in de hal hangt een grote plattegrond van Tilburg. Daarop is het adres Professor Cobbenhagenlaan 9 precies aangegeven. Ook bushaltes en treinstations staan erop. Verder zijn er nog vijf icoontjes die de gemeente belangrijk acht voor de bewoners: kerken, moskeeën, een apotheek, winkels/banken en het bos. De poster hangt naast de informatiebalie. Een vrouw komt daar informeren waar haar man is. De baliemedewerkster vertelt dat hij op een andere opvangplek in Nederland is. Bij de locatie aan de Cobbenhagenlaan verblijven voornamelijk gezinnen, vertelt een woordvoerster van COA. Ze komen uit Irak, Iran, Syrië, Afghanistan en Eritrea.

“Met vijfhonderd personen is er altijd wel een aantal dat het niet lekker vindt”

In de hal zijn vijf registratieruimtes. De woordvoerster legt uit: “Een groot gedeelte van de mensen is nog niet geregistreerd. Ze moeten wachten tot hun asielaanvraag in behandeling komt.” In de tussentijd kunnen zij dus niet zoveel doen. Sommige mensen zitten binnen op een bankje, anderen staan in de rij bij de informatiebalie. Voor kinderen is er een grote ruimte om te spelen. In verband met privacy mag er geen kijkje genomen worden.

Een man en een jongetje vermaken zich buiten op het terrein met een voetbal. De basket naast de ingang staat er uitgestorven bij. Eén van de Syrische mannen die er naast staan, vertelt over het verblijf. De douches zijn buiten in hokjes. “Dat is erg koud”, vertelt hij. “Vooral voor kinderen is dat vervelend.” De woordvoerster van COA legt uit dat het kantoorpand niet ingericht is voor vijfhonderd mensen. “De doucheruimtes worden zo snel mogelijk aangepast, zodat iedereen binnen kan douchen.” Het eten, waar ook enkele klachten over zijn, is volgens de woordvoerster prima. “Het eten is goed en voldoet aan alle eisen. Met vijfhonderd personen is er altijd wel een aantal dat het niet lekker vindt.”

De opvanglocatie is voor maximaal zes maanden beschikbaar gesteld. Wat er daarna mee gebeurt, kan de gemeente nog niet vertellen. Hoe lang de bewoners mogen blijven is volgens de woordvoerster van COA per persoon verschillend; dat ligt aan de persoonlijke situatie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.