‘Bedreigingen niet tolereren’

“Mensen moeten weten dat dit niet hoort bij het publieke debat.” Marloes van Noorloos, assistant professor criminal law, reageert op de rellen in Geldermalsen. Woensdagavond bestormde een groep van tachtig personen het gemeentehuis tijdens een vergadering over de komst van een asielzoekerscentrum. Ook zijn de burgemeester en een raadslid bedreigd vanwege hun steun voor het centrum. Van Noorloos: “De democratie komt in gevaar als beslissingen door zulke bedreigingen beïnvloed worden.”Het komt vaker voor dat maatschappelijke discussies verstoord worden door bedreigingen, scheldpartijen en rellen. Eind oktober gebeurde dat ook in Steenbergen. Bedreigingen zijn van alle tijden, volgens Van Noorloos. “Studies laten zien dat bedreigingen altijd al voorkomen. Maar met de komst van e-mail en sociale media is het wel een stuk laagdrempeliger geworden. De democratie komt er niet door in gevaar zo lang burgemeesters en anderen zich niet laten beïnvloeden. Het is belangrijk dat er voldoende beveiliging is.” Miranda de Vries, burgemeester van Geldermalsen, benadrukt na de escalatie van woensdagavond het belang van het publieke debat: “De essentie van onze democratie is dat we met het woord het debat voeren.”

“Grenzen zijn verschoven door vergroving van het taalgebruik”

“De groepsdynamiek in Geldermalsen explodeerde”, zegt Van Noorloos. De rellen zijn volgens haar verschrikkelijk. “Mensen met een andere mening kunnen zich erdoor bedreigd voelen waardoor zij hun mening niet meer durven te uiten.” Van Noorloos maakt zich zorgen over de toegenomen vreemdelingenhaat in Nederland: “Ik vind het wel zorgelijk dat sommige mensen binnen het vluchtelingendebat geen empathie kunnen opbrengen. Zij kunnen zich niet voorstellen dat vluchtelingen uit verschrikkelijke oorlogen komen en niet zo maar huis en haard hebben opgegeven om hierheen komen.”

Mensen die publieke discussies op deze manier verstoren worden terecht strafrechtelijk vervolgd, vindt Van Noorloos. Het is volgens haar belangrijk dat de bevolking weet dat zulk gedrag niet getolereerd wordt. “Politici moeten het goede voorbeeld geven en meteen zeggen dat zoiets niet kan. Dat gebeurt gelukkig ook.” Ze vindt het ook belangrijk om te beseffen dat grootste schreeuwers de meeste aandacht krijgen, maar dat niet iedereen hun mening deelt.

Social media
De aanpak van bedreigingen en beledigingen via internet is moeilijk, ook omdat het zo massaal gebeurt. Op social media gebeurt van alles, legt Van Noorloos uit. “Van grof taalgebruik tot beledigingen met haat tegen vluchtelingen. Mensen kennen op internet minder grenzen en laten zich daardoor eerder gaan. Ze zeggen dingen die ze in het echt niet zouden zeggen.” De meest extreme uitingen kunnen via het strafrecht wel aangepakt worden.

Grove taal
Ons taalgebruik is de laatste vijftien jaar veranderd, legt Van Noorloos uit: “Grenzen zijn verschoven door vergroving van het taalgebruik. Politici zoals Geert Wilders hebben daar aan bijgedragen. Hij is echter niet verantwoordelijk voor meer bedreigingen. Immers: daarvan is hij zelf ook het slachtoffer geworden. Uitwassen zoals woensdag in Geldermalsen wil niemand. Ook Wilders niet.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.