“Reisgedrag studenten moet anders”

De OV-studentenkaart kan meer dan 200 miljoen euro goedkoper als het reisgedrag van studenten verandert. Daarnaast moet ook het gebruik van schoolgebouwen anders. Dat concludeert de taskforce ‘Beter benutten onderwijs en openbaar vervoer’ in een rapport dat donderdag verscheen. Het geld dat vrijkomt, moet besteed worden aan de kwaliteit van het hoger onderwijs.De speciale taskforce onderzocht of de kosten van het OV-contract tussen rijksoverheid en openbaarvervoersbedrijven omlaag kan. Dit omdat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de OV-studentenkaart moet blijven. Minister Bussemaker: “Het rapport laat zien dat we kunnen besparen, mét behoud van de OV-kaart.” Het geld dat vrij komt, wil de minister uitgegeven aan kwaliteit van het hoger onderwijs en onderwijs gerelateerd onderzoek.

“Goed gebruik van digitaal onderwijs heeft een enorm effect”

Flexibel onderwijs
Roosteraanpassingen moeten zorgen dat studenten minder reizen in de spits. Dat kan bijvoorbeeld als studenten die van ver komen later beginnen in de ochtend. Het aantal tussenuren moet ook omlaag, zodat vrije dagen ingeroosterd kunnen worden waarop studenten niet hoeven te reizen. Studenten zouden tevens vaker met de (elektrische) fiets moeten gaan en onderwijs op afstand moet beter mogelijk zijn door online-lessen. In het rapport staat dat bijna 90 procent van universiteiten al gebruik maakt van digitaal onderwijs. Dat percentage ligt lager bij het hbo en mbo: 57 en 62 procent. “Goed gebruik van digitaal onderwijs heeft een enorm effect”, aldus de minister. Het moet volgens haar niet dienen als vervanging van de ontmoeting in de klas, maar het moet ingezet worden waar het kan en nut heeft. Volgens het onderzoek moet er vaker en effectiever gebruik van worden gemaakt.

Het is ook zonde als scholen leeg staan, stelt het rapport. Schoolgebouwen moeten beter benut worden, zodat ze meer gelijkmatig bezet zijn. Dit kan bijvoorbeeld door geen vaste vakanties te hanteren. Minister Bussemaker geeft aan dat het vooral belangrijk is dat vervoersbedrijven, scholen en studentenvertegenwoordigers goede afspraken met elkaar maken.

Veel studentenkilometers
Jaarlijks worden er volgens CBS ongeveer 200 miljard reizigerskilometers in Nederland afgelegd. Ongeveer 12 procent daarvan is het aandeel van openbaar vervoer. Daarvan worden de meeste kilometers, 17 miljard, per spoor afgelegd. Tussen 2004 en 2014 groeide het treingebruik met 25 procent. Het kilometrage per bus, tram en metro is ongeveer 5 miljard per jaar. Eén derde van alle OV-kilometers wordt afgelegd door studenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.