Tilburg University wil vluchtelingen helpen

De behoefte om Nederlands te leren is groot bij Tilburgse vluchtelingen in het voormalige Belastingkantoor aan de Professor Cobbenhagenlaan. Dat vertelt een medewerkster van de locatie vrijdagmiddag. Tilburg University wil graag helpen met taallessen.Het oude Belastingkantoor in de Cobbenhagenlaan begint steeds meer op een woongebouw te lijken. Vooral Syrische families hebben er hun intrek genomen. Mensen lopen de ruimte vrijdagmiddag in en uit. Enkele kinderen en mannen spelen buiten een potje basketbal. Anderen zitten binnen in de hal op een van de blauwe banken. Een 14-jarig jongetje uit Afghanistan kijkt nieuwsgierig naar het witte bezoekerspasje van een gast. De vrouw kijkt verbaasd op als hij zijn hand uitstrekt en in het Nederlands vraagt: “Hoe gaat het?” De jongen heeft al op meerdere locaties in Nederland gezeten en spreekt daardoor een beetje Nederlands.

Op de balie ligt een geplastificeerde woordenlijst in A3-formaat. “De behoefte aan kennis van de Nederlandse taal is groot”, vertelt een COA-medewerkster. “Vluchtelingen willen graag Nederlands leren.” Dat merkt ze bijvoorbeeld in het ‘bedrijfsrestaurant’. “Tijdens het eten vragen mensen om vertalingen, ze willen weten hoe ze bepaalde woorden in het Nederlands moeten zeggen”, vertelt ze. Het COA is bezig met het opzetten van taallessen, maar de transformatie van kantoorpand naar woongebouw neemt veel tijd in beslag. Alles gebeurt ‘zo snel mogelijk’.

“Syriërs zijn vaak hoog opgeleid en dat past goed bij ons aanbod”

Initiatieven

Het COA hoeft het niet alleen te doen. De initiatieven voor hulp aan de opvang in Tilburg beginnen binnen te stromen, volgens de medewerkster. Vooral particulieren laten van zich horen. “Een man wil met een bus een groep vluchtelingen ophalen voor een leuk dagje uit. Een vrouw heeft gebeld om een activiteitenmiddag voor kinderen te organiseren”, vertel de medewerkster. Het naastgelegen Theresia Lyceum toont haar inzet door met een van hun kerstacties brood aan te bieden. “Van de universiteit hebben wij nog niets vernomen, maar er is uiteraard behoefte aan taallessen.”

Language Center Tilburg University

“Wij zijn zeer bereid om mee te werken aan initiatieven voor vluchtelingen in de Cobbenhagenlaan”, vertelt Tjits Roselaar, hoofd Language Center Tilburg University. “Syriërs zijn vaak hoog opgeleid en dat past goed bij ons aanbod van intensieve cursussen Nederlands als Tweede Taal.” Die cursussen zijn relevant voor asielzoekers met een status; zij kunnen daarvoor bij DUO een beurs aanvragen. Vervolgens kunnen ze dan een taalcursus volgen bij instituten met het keurmerk ‘Blik op werk’. “Wij hebben dit keurmerk nog niet, maar we zijn bezig met de aanvraag. Komend voorjaar verwachten we dat dit rond komt”, vertelt Roselaar.

Ondertussen denkt het Language Center aan andere vormen van ondersteuning. Bijvoorbeeld workshops voor vrijwilligers die Nederlands willen geven aan vluchtelingen. “Voor vluchtelingen is het leren van Nederlands zowel een zinvolle dagbesteding als een goede manier om het gastland te leren kennen. Ook in andere steden zie je dat veel vrijwilligers zich melden om vluchtelingen te helpen bij hun eerste oriëntatie op onze taal. Het lijkt mij een mooi gebaar van de universiteit om deze vrijwilligers wat bagage te geven in de vorm van basiskennis over taalverwerving en taalonderwijs. We hebben daarvoor nog geen concrete plannen, maar we zouden het wel erg leuk vinden om iets te doen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.