Westerse man extra zelfverzekerd

Mannen hebben meer zelfvertrouwen dan vrouwen. Dit overstijgt culturele verschillen tussen ontwikkelde en niet-ontwikkelde landen. Dat is een van de conclusies van een groot onderzoek van onder andere Tilburg University-onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology. Vijf onderzoekers analyseerden de data van bijna één miljoen mensen. Twee daarvan, Wiebke Bleidorn en Jaap Denissen, zijn afkomstig van Tilburg University. Liefst 48 landen werden aangedaan, over een tijdsperiode van 10 jaar.

Met zoveel data komen de conclusies in overvloed. Bijvoorbeeld: mannen hebben op iedere leeftijd gemiddeld meer zelfvertrouwen dan vrouwen. Dat geldt wereldwijd, maar per land zijn er grotere verschillen.

In Aziatische landen is de ongelijkheid kleiner dan in bijvoorbeeld Nederland of Engeland

Verrassend genoeg zijn individualistische, rijke en ontwikkelde landen met hoge gendergelijkheid juist de landen met grotere ongelijkheid wat betreft het zelfvertrouwen van de twee genders. Zo was deze ongelijkheid relatief klein in Aziatische landen als Thailand, Indonesië en India. In landen als Groot-Brittannië en Nederland is dit groter. Dat is waarschijnlijk het gevolg van culturele invloeden, zo stelt het onderzoek.

Desalniettemin zijn bepaalde verschillen in alle landen te herkennen. Enkel culturele verschillen zijn dus niet genoeg om dit te verklaren; klaarblijkelijk liggen er ook universele mechanismen aan ten grondslag. Ten eerste kunnen dat biologische verschillen zijn, bijvoorbeeld hormonale verschillen. Daarnaast zijn er ook universele culturele invloeden. Die liggen dieper verankerd in de genderrollen van verschillende culturen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.