Niet stopzetten studenten-OV kost je honderden euro’s

Niet stopzetten studenten-OV kost je honderden euro’s

Het Kabinet wil de boete voor het niet tijdig stopzetten van de OV-studentenkaart verhogen naar 300 euro per maand. Dat is ruim honderd euro meer dan nu. Volgens De Telegraaf nemen veel afgestudeerden de boetes op de koop toe omdat ze zo kunnen besparen op een treinabonnement.Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vinden de verhoging onterecht. LSVb-voorzitter Stefan Wirken: “Misbruik moet gestraft worden. Maar de groep die bewust profiteert is klein: hoogstens een paar honderd mensen. Zo’n boeteverhoging raakt vooral ook afgestudeerden die per ongeluk vergeten om hun OV stop te zetten.”

Binnenkort moeten overtreders de eerste maand direct 300 euro betalen. Daarom pleit voorzitter Linde de Nie (ISO) voor een stapsgewijze verhoging: “Met een getrapte ophoging worden studenten in de eerste paar weken niet direct geconfronteerd met een te hoge boete.” Zo pak je uiteindelijk de mensen die bewust misbruik maken van hun OV-studentenkaart, en kom je ‘vergeetachtige’ studenten juist tegemoet.

Ouderwets
Daarnaast vinden de studentenorganisaties de wijze van stopzetten achterhaald. Dat kan momenteel alleen bij een OV-chipautomaat op het station. Stefan Wirken: “We leven in 2016. Je zou toch denken dat dit ook via internet moet kunnen. Er zijn genoeg studenten die in het buitenland zitten en daardoor hun OV niet kunnen stopzetten.” Maar de LSVb heeft nog een veel strakker plan: “Het zou ideaal zijn als de OV-studentenkaart automatisch stopgezet wordt wanneer je afstudeert, dan zijn al deze boetes sowieso overbodig.”

Vraag is of het Kabinet dat ook vindt. Voor de overheid is het boetesysteem best lucratief. In de eerste acht maanden van 2015 brachten de boetes maar liefst 25 miljoen euro op.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.