BEST schrapt afdeling Advancement

Tilburg University gaat de maatschappij vooruitbrengen door valorisatie. Ondertussen is door reorganisatieplan BEST wel de enige afdeling Advancement geschrapt die de universiteit rijk was. Voormalig director of Advancement René Voogt: “We zijn fors gegroeid, maar ik begrijp de gang van zaken wel.”

Tot vorige week had Tilburg Law School een afdeling Advancement. Drieënhalf jaar geleden opgericht, bracht de 8,2 FTE-tellende afdeling samenhang in de externe activiteiten van de faculteit. Je moet dan denken aan zaken als alumnibeleid, subsidies en buitenlandse studenten. Eerder waren deze activiteiten ondergebracht bij intern gerichte afdelingen als onderwijs en onderzoek. Voogt: “Daar sneeuwde het onder.”

De afdeling is opgericht naar Angelsaksisch model. Voogt: Dit soort afdelingen wordt ook vaak ‘Development’ genoemd. Wij kozen voor ‘Advancement’, omdat daar vooruitgang in zit. Dat is een mooi streven.” Vooruitgang, licht Voogt toe, komt vaak van buiten. Door alumni, subsidies en buitenlandse studenten naar de universiteit toe te trekken, wilde de rechtenfaculteit dat potentieel meer benutten.

René Voogt was ‘director’ van de afdeling. Nu blikt hij terug op de resultaten. Het succes: het aantal in- en uitgaande exchange students verdubbelde, het intensievere alumnibeleid en Law Clinics zijn op de kaart gezet. “Op alle punten zijn we fors gegroeid en verbeterd.” Voogt verklaart het succes: door met meerdere experts van verschillende afdelingen tegelijkertijd aan één project te werken, ontstaat synergie.

“Op alle punten zijn we fors gegroeid en verbeterd”

Reorganisatieplan BEST trok een streep door de afdeling. Ondersteunende diensten worden nu centraal ondergebracht, waardoor er op de rechtenfaculteit geen ruimte meer is voor een afdeling Advancement. De afdeling komt ook niet universiteitsbreed terug in de nieuwe organisatie. Terwijl dat wellicht prima in de visie van rector Emile Aarts zou passen, die immers toe wil naar de slogan Advancing Society.

De universiteit heeft nu dus geen afdeling Advancement meer. Wel komen onder meer valorisatie en alumnibeleid terug in de nieuwe organisatie. Niet onder de overkoepelende paraplu van Advancement, wel onder die van Academic Support. “En dus onder één directeur,” merkt Voogt op. “Dat geeft me vertrouwen. Al denk ik dat deze afdelingen in de toekomst ook zullen moeten gaan samenwerken, zoals dat bij Tilburg Law School gebeurde.”

Voogt heeft geen kritiek op de gang van zaken, maar ziet juist voordelen: “Elke school moest voorheen het wiel opnieuw uitvinden. Het werkt natuurlijk veel beter als je samenwerkt.” Een faculteit die verder is met innovatieve ideeën, kan andere faculteiten aansteken. Voogt neemt het alumnibeleid tot voorbeeld. TLS begon daarmee. “TiSEM en TSB zijn aangehaakt. Dat biedt schaalvoordelen.”

“Elke school moest het wiel opnieuw uitvinden”

Bang dat de ingezette vooruitgang van TLS stokt nu de zaken centraal aangepakt worden, is Voogt niet. Of er universiteitsbreed nu op meer succes en dus geld en studenten gerekend kan worden, is volgens Voogt moeilijk te zeggen. “Dat hangt onder andere af van de visie van faculteiten.”

Momenteel coördineert Voogt nog enkele maanden lopende Advancement-projecten. In de nieuwe organisatie is hij verantwoordelijk voor de valorisatieprojecten. Voogt is ‘erg blij’ met het vooruitzicht dat alle collega’s die zich verspreid over de universiteit bezighouden met valorisatie worden samengebracht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.