Het nieuwe werken: werkt dat?

Geen manager die je de hele tijd op je vingers kijkt, maar zelf bepalen of je thuis of op kantoor werkt en ongelimiteerd vakantiedagen opnemen. Bedrijven geven werknemers steeds meer de vrijheid. Zo voerde het Nederlandse softwarebedrijf Bynder onlangs het nieuwe werken in. Univers vroeg arbeidseconoom Ronald Dekker van Tilburg University naar de kansen van het werken 2.0.

Veel softwarebedrijven als Google, LinkedIn en nu ook het Nederlandse Bynder passen het nieuwe werken toe. Waarom kiezen voornamelijk dit soort bedrijven voor deze methode?

“Bezetting speelt een grote rol bij het nieuwe werken. In hoeverre je het personeel vrij laat om thuis of op kantoor te werken heeft te maken met de fysieke aanwezigheid. Als je in de zorg werkt kan je je werk niet vanuit huis doen. Bij softwarebedrijven gaat bijna alles digitaal en is het niet per se nodig om aanwezig te zijn op kantoor.”

Deze methode vergt veel vertrouwen in het personeel. Is dat de reden van het succes?

“Het personeel voelt zich bij dit systeem meer gewaardeerd. Normaal gesproken word je gecontroleerd door je baas en moet je je aan de regels houden. Bij het nieuwe werken leg je de verantwoordelijkheid bij de werknemers. Ze bepalen op hun afdeling onderling wat de normen en waarden zijn. Natuurlijk bestaat de kans dat ze misbruik van het systeem maken, maar in de praktijk willen het personeel graag bewijzen dat ze met deze verantwoordelijkheid om kan gaan.”

“Het kan ook de andere kant op slaan. Het kunnen omgaan met die verantwoordelijkheid brengt een hoop stress met zich mee. Daarnaast wordt de scheiding tussen privé en werk kleiner als je het personeel meer vrijheid geeft. Normaal gesproken ben je klaar met werken als je het pand verlaat, maar bij het nieuwe werken hebben ambitieuze werknemers eerder de neiging om langer door te werken. Als je medewerkers hebt met grote intrinsieke motivatie kunnen ze zelfs tegen een burn-out aanlopen.”

Hoe komt het dat veel bedrijven uit andere sectoren sceptisch aankijken tegen deze methode?

“Niet alle bedrijven durven deze stap te maken. Die denken in oude structuren en willen de baas zijn. In de bankenwereld zou dit systeem goed passen, veel werk wordt digitaal uitgevoerd. Maar ze willen graag autoritair blijven.”

Is het nieuwe werken toe te passen op een universiteit?

“Aan docenten wordt al redelijk veel vrijheid gegeven. Veel docenten zijn daarnaast onderzoeker en staan niet de gehele dag voor de klas. Dus de vrijheid in werktijden is er wel. Als ik het op mijzelf betrek, ligt werk en privé ook dicht bij elkaar. Het systeem wordt dus al in kleine mate toegepast. Voor personeel dat vooral digitaal werk verricht is dit ook mogelijk. Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Wanneer je als ondersteunend personeel achter de balie zit, kan je niet zomaar je eigen werktijden in gaan vullen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.