Zesje voor Nederlandse arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt scoort maar net voldoende in Europa. Dat staat in het onderzoek dat Glassdoor Economic Research deed naar zestien Europese landen. Door de vele flexibele contracten scoort ons land met een zes slechts twee punten beter dan Portugal en Italië. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, reageert. Het onderzoek keek onder andere naar de ontwikkeling van de (jeugd-)werkloosheid, het aantal tijdelijke contracten en hoeveel mensen ongewild parttime werken. Het verbaast Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, dat Nederland slecht scoort op dat laatste punt. “Dat is een snelle verandering, want flexwerkers deden hun werk voorheen juist vrijwillig.” Uit het onderzoek blijkt dat ongewild parttime werken sinds 2008 is toegenomen in alle onderzochte landen, behalve in Duitsland, België en Zweden.

Flexibele arbeidscontracten

Een conclusie van het onderzoek is dat tijdelijke contracten zorgen voor weinig flexibiliteit, lage salarissen en weinig zekerheid. Wilthagen merkt op dat tijdelijk werken óók snel kan omslaan in werkloosheid. “Het hebben van werk betekent niet dat het duurzaam is.”

“Nederland verdient geen tien”

Wet werk en zekerheid

Sinds juli vorig jaar geldt in Nederland de Wet werk en zekerheid (Wwz), die ervoor moet zorgen dat mensen sneller een vast contract krijgen. Volgens Wilthagen is het ironisch dat het tegenovergestelde gebeurt. Hij verklaart dat vanuit het niet doen van fundamentele hervormingen. “De wet is goed bedoeld, maar het gaat van kwaad tot erger. Jongeren krijgen niet sneller een vast contract; ze worden ontslagen omdat vaste contracten een te groot risico vormen voor werkgevers. Nederland verzuimt om contracten minder zwaar te maken.”

Wet resetten

Nederland verdient geen tien, maar als het zo doorgaat scoort onze arbeidsmarkt over een paar jaar nog slechter meent Wilthagen. Aanpassing van de Wwz kan dat volgens hem voorkomen. “Bepalingen uit de wet moeten teruggehaald worden. Zo komt er tijdelijk minder druk op de contracten. In die periode van bezinning kunnen hervormingen doorgevoerd worden waardoor werkgevers minder bang zijn en jongeren langer kunnen werken.”

“Tijdelijk werk is beter dan geen werk”

Andere landen

Nederland scoort twee punten minder dan Portugal en Italië. Griekenland en Spanje scoren het slechts. De werkloosheid ligt daar op ongeveer 25 procent. Maar Nederland kan je volgens Wilthagen niet zomaar met deze Zuid-Europese landen vergelijken. “De jeugdwerkloosheid in die landen is gigantisch hoog. Tijdelijk of parttime werk is beter dan geen werk. “

Estland en Noorwegen winnaars

Een goed herstel na de economische crisis van 2008 en relatief weinig werkloosheid, maken Estland en Noorwegen de grote winnaars van het onderzoek. Beide scoren ze een negen. Onze buren België en Duitsland komen met een zeven en acht ook beter uit de test.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.