Studenten vrezen voor strengere selectie masteropleiding

Studenten vrezen voor strengere selectie masteropleiding

Universitaire studentenraden- en bonden hebben grote zorgen geuit over de toenemende selectie aan de poort van masteropleidingen. Door een nieuwe wet kunnen zij hogere eisen stellen aan de studenten, zoals een motivatiebrief of een hoger gemiddelde. Het volgen van een masterstudie na een bachelor wordt daardoor lastiger, denkt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Universitaire studenten werden voorheen automatisch toegelaten bij minimaal één masteropleiding van de faculteit. Sinds 2014 is die regeling niet meer verplicht, waardoor er aan de studenten hogere eisen worden gesteld.

Het ISO en de studentenraden zijn bang dat steeds meer opleidingen strenger gaan selecteren. De kwaliteit van de masteropleiding komt namelijk ter discussie te staan wanneer hun instelling als enige niet selecteert. Om dat te voorkomen hebben zij een brief gestuurd aan minister Jet Bussemaker (onderwijs) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU). “We willen niet dat er een wedloop ontstaat waarin universiteiten massaal selectie invoeren om zo maar niet de laatste te zijn”, aldus Linde de Nie, voorzitter van het ISO.

Het invoeren van de nieuwe regels moet er volgens de minister tot leiden dat masteropleidingen zich scherper profileren en dat studenten een betere keuze maken bij het kiezen van een masteropleiding. Maar onder studenten heerst vooral onbegrip over wat een universitaire bachelor diploma eigenlijk nog waard is.

Door strenger te selecteren, suggereren universiteiten dat het niveau van een bachelor opleiding niet voldoet aan de eisen om een master te volgen, laat De Nie weten aan de NOS. “Universiteiten zeggen dan eigenlijk ‘onze bachelor met een 6 is niet goed genoeg, nu is de 7 opeens de nieuwe voldoende.’”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.