Nederlandse cultuur: spend less to impress

“Kom altijd op tijd”, adviseert Maaike Wachters buitenlandse studenten tijdens haar workshop ‘Getting to know the Netherlands’. Donderdagmiddag leren zestig internationale studenten in het Academia-gebouw over de Nederlandse cultuur. Waar de studenten ook punten mee kunnen scoren: praat met Nederlanders over geld besparen.Maaike is tevreden als er om half twee – een kwartier later dan gepland – weer dertig studenten in de schoolbanken tegenover haar gaan zitten. De meesten van de nieuwelingen zijn nooit eerder in Nederland geweest. Het overgrote deel uit de zaal komt uit Azië, de rest komt uit andere werelddelen. “We gaan het zo uitgebreid hebben over op tijd komen”, begint Maaike. Haar workshop is onderdeel van de Top Winter Week voor nieuwe internationale studenten. Door het spelen van een interactieve quiz wil zij in een uur tijd de studenten een basis meegeven van de Nederlandse cultuur.

“Te laat komen is het ergste dat je kunt doen”

Marihuana, sociale tolerantie, stiptheid en kroketten. Dat is waar de studenten de Nederlandse cultuur mee associëren. De kennis van de internationals wordt uitgebreid met lessen over gelijkheid en het gebruik van de fiets. Een foto van een fietsende premier Mark Rutte verduidelijkt de lesstof. Een student merkt op: “He’s a man of the people.” Het belangrijkste van de Nederlandse cultuur is volgens Maaike op tijd komen. Te laat komen is het ergste dat je kunt doen, legt ze uit. Maar ze corrigeert zich: “Het allerergste zou zijn iemand vermoorden, maar te laat komen staat zeker op twee.” De reden: het is een belediging om iemand zijn tijd te laten verdoen met wachten.

Tijdens de les kunnen de studenten kiezen voor een stroopwafel of een stuk speculaas. Geen lastige keuze voor Beknur Rakhmankulov (21), law student, uit Kazachstan. Hij kiest een stroopwafel, of zoals hij het zelf noemt: a Holland waffle. “Ik houd van stroopwafels, in mijn eigen land eet ik ze ook”, vertelt hij. In Kazachstan zitten verschillende bedrijven die de Nederlandse koeken verkopen, zo blijkt.

“Ik koop niets meer tenzij het in de bonus is”

Maaike vervolgt de les en toont een afbeelding van een kaasschaaf. Aan de studenten de taak om te raden waarvoor dat voorwerp dient. Een enkeling denkt dat het een eeltrasp is, maar de meesten weten dat het dient om kaas in nette, dunne plakken te snijden. “Zo krijg je veel plakjes en hoef je niet snel een nieuwe kaas te kopen”, legt Maaike uit. “Nederlanders houden van geld besparen. Eigenlijk houden Nederlanders ervan om alles te besparen, ook tijd.” Ze sluit af met haar beste advies: “Praat met Nederlanders over geld besparen. Als je in een bar niet weet wat je tegen die leuke persoon moet zeggen, begin er dan over als dat je biertje hier 20 cent goedkoper is dan in een andere bar.”

De belangrijkste les voor Beknur: het is onbeleefd om te laat te komen. “Ik wist niet dat op tijd komen zo belangrijk is”, vertelt hij. Wat hij geleerd heeft over geld klopt volgens hem. “Jongens praten hier niet alleen over politiek, vrouwen en auto’s. Ze geven ook advies over geld besparen.” Beknur, die net een week in Nederland is, heeft de smaak zelf ook al te pakken. “Ik ben dol op de AH-bonuskaart. Vandaag heb ik pindakaas gekocht omdat het in de aanbieding is. Ik koop nu niets meer tenzij het in de bonus is.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.