Buitenlandse studenten getest op tuberculose

71 internationale studenten ondergingen vrijdagmiddag een tuberculose-scan. In een tijdsbestek van drie uur werden zij gescand door GGD-medewerksters Gonnie Meyer en Beyza Turker. “Dat zijn er een hoop, maar het is wel afwisselend. Een hoop culturen komen samen en dat allemaal in een klein busje”, aldus Gonnie.

Nog voordat Gonnie en Beyza aan het werk moeten stap ik de bus binnen. In de dokterskamer op wielen legt Gonnie het belang van de test uit. “Buitenlandse studenten komen vaak uit een gebied waar ze eerder kans hebben op tuberculose (ook wel bekend van het vloekwoord ’tering’). Het is een erg besmettelijke ziekte, dus is het noodzakelijk om ze te controleren. Sterker nog, als ze niet worden onderzocht kan zelfs de verblijfsvergunning worden ingetrokken.”

Alcohol
Hoewel de studenten om 11:00 uur worden verwacht, staat er een kwartier eerder al een flinke rij voor de bus. Wat een hele prestatie is voor sommigen waarbij de alcohol nog niet helemaal uit het lichaam is verdwenen; zij hebben goed opgelet bij de workshop Nederland voor Dummies die een dag eerder plaatsvond.”We praten tussen de controles wel verder”, zegt Gonnie die de eerste drie studenten naar binnen wuift.

De studenten, bijna allemaal Aziatisch, registreren zich achteraan in de bus bij de balie van Gonnie. Als de papieren in orde zijn en de juiste Li, Lee of Kim is aangevinkt, kunnen zij zich melden bij GGD-medewerkster Beyza. Daartussenin sta ik. Een beetje ongemakkelijk tussen de twee GGD’ers en Aziaten in. In het begin is mijn aanwezigheid nog onduidelijk, maar mijn Europese look verklapt dat ik niet onder de ‘exchange students’ val. Als ik uitleg dat ik van Univers ben en vraag naar hun eerste ervaringen valt mij één ding op: ze zijn vrijwel allemaal positief over Nederland en blij dat ze gecontroleerd worden. “Dat is bij ons niet verplicht”, krijg ik te horen van menig student.

“Een hoop culturen komen samen en dat allemaal in een klein busje”

Binnen
Ik maak een paar foto’s van de screeningtest. Naast de Chinezen valt mij de aanwezigheid van meerdere Thaise studenten op. Daar is Prab Laonorojanaphan er één van. De rechtenstudente die haar bachelor heeft behaald in Bangkok wil in Tilburg haar master halen. Het valt haar op dat het hier veel rustiger is dan in Bangkok: “Bij ons is iedereen op straat, ook s’avonds haal je je avondeten op straat. In Nederland moet je voor alles naar binnen.” De controle vindt zij een goede zaak: “Het is een besmettelijke ziekte, dus ik begrijp ook wel waarom ze dit verplicht hebben.”

Naarmate de tijd vordert verandert de situatie van ‘awkward’ naar ‘best gezellig’. De aantallen studenten beginnen te wennen, hoewel Gonnie en Beyza liever hadden gezien dat ze over een grotere bus konden beschikken. “Normaal is het dan minder chaotisch. Daarnaast hebben de studenten dan ook meer ruimte om de formulieren in te vullen. Maar het werk blijft hetzelfde. We staan ook bij AZC’s en we zijn onlangs bij de Universiteit van Wageningen geweest. Dat is het handige van zo’n rijdend ziekenhuis. Je kan hem overal neerzetten. Anders had iedereen apart naar de GGD moeten komen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.