Huizenmarkt herstelt: Wel of niet kopen?

De verkoop van huizen steeg het afgelopen jaar met ruim 20 procent door de verbeterde economie en de lage hypotheekrente. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen (TiSEM): “Of iemand nu wel of niet een huis moet kopen, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.”De economie herstelt, maar volgens Brounen is dat nog geen reden om te kiezen voor een koop- in plaats van een huurhuis. “Het gaat beter met de economie, maar we weten niet of daarvan over één jaar nog sprake is”, vertelt hij. “Vroeger luisterden we naar succesvolle verhalen van ooms en tantes die rijk zijn geworden door overwaarden. Je koopt een huis en dat is dan drie jaar later fors meer waard. In het verleden heeft dat goed uitgepakt, maar dat geeft geen garantie voor de toekomst.” Hetzelfde concludeert Brounen over de hypotheekrente: ook daarvan is niet bekend hoe die verloopt. Vóór de crisis was de hypotheekrente 5,5 procent terwijl dat nu minder is dan 3 procent. “Kopen kan goedkoper zijn dan huren, maar dat is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld in welke stad je wilt wonen.” De cijfers van NVM verduidelijken dat er een groot verschil is per regio. De prijzen van koophuizen in Amsterdam stegen in één jaar tijd met 17 procent. In Tilburg ligt dat percentage op 2,5 procent.

“Je kunt ook in een tent wonen en al je geld sparen”

Levensfase

Of huren of kopen beter is, hangt volgens Brounen af van iemand zijn persoonlijke situatie: “De betreffende levensfase is belangrijk. Welke ambitie heeft iemand bijvoorbeeld op carrièregebied? Als je koopt is het lastiger om van werk te veranderen en je wilt niet in een slechte baan blijven hangen vanwege je woning. Voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit en geen vast contract hebben, is het verstandig om niet direct in een koophuis te investeren. Iemand die al kinderen heeft en in een andere levensfase zit, kan nu wel profiteren van de lage hypotheekrente.”

Les van de crisis

Brounen: “Een paar dagen bedenktijd nemen, dat is wat we moeten leren van de crisis. Een woning is een grote investering: het is een adres waar je je mee identificeert.” De hoogleraar is niet tegen kopen, maar vindt wel dat er nagedacht moet worden over de gevolgen. “Je bent dan wel verantwoordelijk voor het onderhoud en krijgt te maken met lokale belastingen. Dat is bij huren niet zo, dus als je nog erg jong bent adviseer ik om niet direct te gaan kopen.” Voor degenen die echt niet weten of huren of kopen voor hen nou het beste is, heeft Brounen nog een advies: “Je kunt ook in een tent gaan wonen en al je geld sparen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.