Cheque voor studentenkennis

“Een link leggen tussen studenten en werkgelegenheid”, is volgens Jan-Willem van Wouw, lid van de Studentenraad Tilburg, een van de doelen van de Kennischeque. Met deze cheque kunnen MKB-ondernemers in Tilburg met subsidie een student inhuren voor opdrachten. Het bedrijfsleven en studenten komen daardoor dichter bij elkaar.Een MKB-bedrijf met een kennisvraag, kan dat oplossen door te profiteren van studentenkennis. Van Wouw licht toe: “Een ondernemer die met een juridisch vraagstuk zit, kan een derdejaars-rechtenstudent inhuren die dat probleem voor hem oplost.” Het mes snijdt aan twee kanten: de student krijgt betaald, kan studiepunten krijgen of het project telt mee als stage.

Martijn van Gruijthuijsen, coördinator Tilburg University Kennisklik, vertelt dat de pilot voor het project afgelopen week gestart is. Studenten van alle faculteiten kunnen ervoor worden ingezet. “Als een MKB-ondernemer behoefte heeft aan onderzoek of kennis, gaat hij in gesprek met de gemeente.  Die verwijst vervolgens door naar een kennisinstelling zoals de universiteit. Als wij doorkrijgen welke vraag er ligt, kijken wij welk type student of welke groep studenten daarvoor geschikt is. De vraag van de ondernemer is daarbij leidend.”

“Brain drain in Tilburg is groot: hoogopgeleiden verlaten de stad vaak na hun studie”

Win-win-win-situatie
De Kennischeque is voor MKB-bedrijven een goedkope manier om te groeien. Vooral bedrijven met een klein budget kunnen daarvan profiteren, legt Van Wouw uit. Ook de gemeente haalt volgens hem winst uit het project: “De Brain drain in Tilburg is groot: hoogopgeleiden verlaten de stad vaak na hun studie. Met dit project ervaart de student juist dat er ook veel te doen is in de regio.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.