Hoe is het om arm te zijn?

Gisteren was er een bijzonder college bij de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Ervaringsdeskundige Eric Rugebregt vertelde over zijn leven in armoede.Universitair hoofddocent Caroline Dewilde (TSB) verzorgt het vak Armoede & Beleid. Zij laat via e-mail weten: ‘In de cursus ging het gister over de meting van armoede. Cijfers zijn belangrijk, vooral als het over armoede gaat. Achter deze cijfers zitten echter ook echte mensen. Mensen die soms door brute pech in armoede terechtkomen.’

Verhaal
Daarom besloot Dewilde een deel van haar college in te ruimen voor een speciale gast. Tilburger Eric Rugebregt was administrateur bij een bouwbedrijf, maar werd – om bedrijfseconomische redenen – ontslagen. Jarenlang ervoer Rugebregt hoe lastig het is om rond te komen van een bijstandsuitkering. Zo’n uitkering is eigenlijk al te laag voor een prettig bestaan. Bovendien werkt het armoedebeleid van de overheid vaak niet zoals het hoort. Sinds een paar jaar trekt Rugebregt door het land om zijn verhaal te doen. Ralf Embrechts – directeur van hulporganisatie MOM – vergezelt hem daarbij. Over het college van gisteren zegt Embrechts: “Voor studenten is het wennen om zo’n verhaal te horen. Het is niet leuk, zeg maar gerust confronterend. Wel prettig dat we anderhalf uur de tijd kregen. Ik vertelde over mijn werk als bemiddelaar en lobbyist. Eric praat over de praktijk, bijvoorbeeld zijn eerste bezoek aan de Voedselbank. Dat verhaal raakt me nog steeds. De zon scheen, maar volgens Eric zelf was het een inktzwarte dag.”

De zon scheen, maar het was een inktzwarte dag

Wake up call
Hoe hebben de studenten het college ervaren? Joost Pereboom zat in de zaal: “Als buitenstaander kijk je met een zekere afstand naar armoede. Je bent niet bekend met het leven van iemand die ermee te maken heeft. Wat opvalt in het verhaal van Eric Rugebregt: armoede kan echt iedereen overkomen…” Verder vindt Joost ook de rol van de overheid opvallend. Maatregelen die zijn bedoeld om een ‘cliënt’ te helpen en ondersteunen, werken vaak averechts. “Als je in één potje toevallig iets te veel geld overhoudt, dan kan dat ergens anders weer worden gekort. Zo hou je het gevoel dat je nooit echt iets opbouwt.” Voor veel aanwezige studenten was het verhaal wat je noemt een wake up call. Joost: “Als student zit je weleens krap. En soms moet je extra goed nadenken over bepaalde uitgaven. Maar dat is absoluut niet te vergelijken met dit verhaal van structurele armoede. Wat dat betreft, worden veel studenten geconfronteerd met een andere wereld.”

Quiet
Embrechts en Rugebregt waren in 2013 – samen met een grote groep vrijwilligers − betrokken bij de Quiet 500. Deze Tilburgse ‘armoedeglossy’ werd een enorm succes. Inmiddels heeft Tilburg ook een Quiet Community, een ‘marktplaats zonder geld’ waar mensen in armoede gratis aanspraak kunnen maken op diensten en producten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.