Hogeropgeleiden hebben minder kans op depressie

Heb jij nog zware naweeën van Blue Monday? Dan behoor je misschien tot de 5% van de WO-studenten die depressieve klachten ervaart. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat hogeropgeleiden minder kans hebben op een depressie als lageropgeleiden.

De midlife crisis. Daarvan heb je vast wel eens gehoord. Maar ook studenten hebben last van depressieve klachten, ook wel bekend als de quarterlife crisis. Een periode waarin je als student op zoek bent naar jezelf en keuzes maakt die impact hebben op je toekomst. In totaal gaven ruim één miljoen Nederlanders aan last te hebben van een depressie. Waaronder 7% van de twintigers. De zogenoemde midlifecrisis komt het meest voor. Namelijk 10% van de veertigers en 9,8% van de vijftigers gaf volgens CBS aan in een dalletje te zitten.Opleidingsniveau
Het opleidingsniveau speelt een rol bij dergelijke klachten. Mensen die alleen basisonderwijs hebben genoten hebben zo’n vijf keer meer kans op een depressie als hbo- of universitaire studenten. Van de Nederlanders van 25 jaar of ouder met minimaal een hbo-master zegt 3 procent het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Ook krijgen lager opgeleiden vaker antidepressiva voorgeschreven.Het aandeel in depressie naar opleidingsniveau

depressie naar opleidingsniveauVolgens studentenpsycholoog Jos Haarbosch (Academic Support) is het al langer bekend dat lageropgeleiden meer last hebben van depressieve klachten. “Er is al vaker onderzoek gedaan dat laat zien dat op allerlei gezondheidsaspecten hogeropgeleiden ‘gezonder’ naar voren komen dan lager opgeleiden. Een hogere opleiding kan dus fungeren als een ‘beschermende factor’.”

Daarnaast lopen personen met een laagopgeleide achtergrond soms juist ook minder kans op een depressie. “Mensen die zich stapsgewijs omhoog werken, beschikken vaak over kwaliteiten zoals zelfdiscipline, een realistisch beeld van de relatie inspanning-resultaat en doorzettingsvermogen. Deze kwaliteiten verhogen de kans om succesvol door een universitaire studie te komen en een positief zelfbeeld op te bouwen”, aldus Haarbosch.

Studenten die zich melden bij de psychologen van Tilburg University geven aan vaak last te hebben van concentratiegebrek en stress. In de afgelopen vijf jaar kwam dat in de top 5-problemen (zie onder) steeds meer naar voren. Haarbosch: “Depressies ontstaan meestal door het gelijktijdig samenkomen van meerdere risico-variabelen. Dat is per individu verschillend. Zo kan langdurige en aanhoudende stress een oorzaak zijn voor een burn-out of een depressie.

Top 5 in studie- en studeerproblemen in procenten van aanmeldingsproblematiek bij de Studentenpsychologen van Tilburg University
 
2011
2012
2013
2014
2015
concentratie
15 %
20 %
20 %
26 %
25 %
discipline/uitstelgedrag
11 %
9 %
10 %
11 %
8 %
faalangst
14 %
10 %
8 %
8 %
13 %
motivatie
11 %
7 %
8 %
3 %
8 %
studiestress
19 %
23 %
25 %
21 %
25 %
totaal percentage voor de Top 5
70 %
69 %
71 %
69 %
79 %

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.