Wees voorzichtig met complimenten

Ouders die hun kind overdreven (veel) complimenten geven, lopen het risico dat dochter- of zoonlief narcistische trekken krijgt. Dat stelt Eddie Brummelman, ontwikkelingspsycholoog aan de UvA.Mees die bij de F-jes zijn doelpuntje meepikt of Pip die aardig kan kleuren. Door sommige ouders worden ze de hemel in geprezen en direct vergeleken met Messi en Picasso. Is overmatig complimenteren onschuldig? Niet volgens Eddie Brummelman. Hij deed onderzoek naar narcisme bij kinderen, met als voornaamste conclusie: Wie zijn kind op een voetstuk plaatst, loopt het risico dat hij een narcist kweekt. In Elsevier zegt Brummelman: “Al vanaf hun zevende kunnen kinderen een opgeblazen ego hebben. Vanaf die leeftijd zijn ze in staat zichzelf te evalueren als persoon en te vergelijken met andere kinderen.”

“Al vanaf hun zevende kunnen kinderen een opgeblazen ego hebben”

Speciaal
Brummelman ondervroeg zowel ouders als kinderen. Kinderen (tussen 7 en 12 jaar) moesten reageren op stellingen als: ‘Kinderen zoals ik verdienen iets extra’s’. Bij de ouders werd gekeken of ze hun kind specialer vonden dan andere kinderen. De onderzoeker bestrijdt dat narcisme wordt veroorzaakt door een te kille opvoeding: als gevolg daarvan zouden kinderen op latere leeftijd elders bewondering willen oogsten. “Narcisme wordt niet voorspeld door gebrek aan ouderlijke warmte, maar juist door overwaardering. Een kind dat vaak hoort dat het slimmer en getalenteerder is dan anderen, kan denken dat het speciaal is, met recht op privileges.”

Ook een andere bekende aanname – narcisten willen gewoon hun onzekerheid maskeren – klopt volgens Brummelman niet. “Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Narcisten voelen zich van binnen vaak juist prima over zichzelf.”

Toename
Narcisme is eeuwenoud. Hans Ettema – oud-universitair docent Godsdienstpsychologie op Tilburg University – ontwikkelde zelfs een  ‘Narcismeschaal’. Volgens hem is de grens tussen ‘zelfvertrouwen’ en ‘narcisme’ niet altijd duidelijk: “Iedere gezonde persoon heeft een beetje narcisme nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het past bij kinderen om zich het middelpunt van de wereld te wanen. Zo lang deze gevoelens maar niet absoluut worden, is er niet echt een probleem.”

Ettema en Brummelman stellen beiden dat het aantal narcisme-gevallen groeit. Ook de Amerikaanse psycholoog Jean Twenge heeft dat aangetoond. Zij vergeleek een reeks psychologische onderzoeken onder studenten, uitgevoerd tussen 1982 en 2009. Hoe recenter het onderzoek, hoe vaker narcisme voorkomt.

Bron: Elsevier

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.