Studenten dansen tegen geweld
Voor het project ‘One Billion Risin’ dansten vrijdagmiddag op het Pieter Vreedeplein zo’n 200 studenten tegen geweld tegen vrouwen. De dansers zijn voornamelijk vrouwelijke studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) en 2College Jozef Mavo.‘Who run the world?’, klinkt het vrijdagmiddag uit de speakers op het Pieter Vreedeplein. Wie het plein in het centrum van Tilburg runt is wel duidelijk; dat zijn de girls van FHK en 2College Jozef Mavo. In rood-zwarte outfits dansen zij massaal op opzwepende beats. Ook enkele jongemannen dansen en springen mee. Samen maken zij een statement tegen vrouwengeweld.
Gelijkheid
Jamie-Dee van den Oudenrijn, vierdejaars student FHK, houdt na de dans een toespraak op het plein. Haar boodschap is kort en krachtig: “Wij staan op voor vrouwen. Eén op de drie vrouwen heeft te maken met geweld in hun leven. Dat is niet oké! Vrouwenintimidatie hoort niet, het moet voorbij zijn. Vrouwen zijn net zo belangrijk als mannen!” Een luid applaus, ook van de mannelijke aanwezigen, volgt.
“Eén op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld”
Na de massale danspartij volgt nog een boks- en dansworkshop op het plein. Het publiek wordt ook uitgenodigd mee te doen. Loes Kemperman, begeleidster zorginstelling ASVZ, aanschouwt hoe drie van haar cliënten zich tussen de dansers voegen. “Hartstikke leuk project”, noemt ze het. De boodschap is volgens haar zeer belangrijk. “Het is heel goed dat er op deze manier extra aandacht voor geweld tegen vrouwen is.” Zij bevestigt de statistieken die Jamie-Dee eerder noemde. “Eén op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld, als ik naar mijn omgeving kijk klopt dat.”
Mondiaal
De actie op het Pieter Vreedeplein is onderdeel van een wereldwijd project. Initiatiefneemster is de Amerikaanse Eve Ensler. Als schrijfster, actrice en feministe zet zij zich in voor vrouwenrechten. In allerlei landen worden flasmobs georganiseerd om op te komen voor vrouwen die te maken hebben met geweld. Op 14 februari publiceert de organisatie een filmpje met beelden van verschillende, wereldwijde flasmobs.