Vrouwen met problemen aan anticonceptie

Een project van de GGD in Tilburg slaagt erin om vrouwen met problemen vrijwillig aan de anticonceptie te brengen. Van de 30 vrouwen waarmee GGD Hart voor Brabant in gesprek ging, kozen 25 om zich te beschermen tegen zwangerschap. Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht, is zeer tevreden over de aanpak.

De doelgroep voor het project betreft vrouwen die verschillende problemen kunnen hebben. Zij zijn bijvoorbeeld dakloos, verslaafd, verstandelijk beperkt of slachtoffer van huiselijk geweld. Vlaardingerbroek: “Het zijn vrouwen die zeer kwetsbaar zijn, waarvan de GGD aanvoelt dat een zwangerschap tot een moeilijke opvoeding leidt. Een kind moet dan bijvoorbeeld weggehaald worden door de kinderbescherming. Door vrouwen te adviseren en goede begeleiding te bieden, wordt die leedtoevoeging voorkomen.”

“Er is moed, betrokkenheid en geduld voor nodig”

Samen naar arts
Het project in Tilburg leidde bij tachtig procent van de vrouwen ertoe dat zij zich vrijwillig beschermen tegen zwangerschap. Anticonceptie wordt voor hen betaald als zij daar niet genoeg geld voor hebben. Volgens Vlaardingerbroek is de persoonlijke aanpak doorslaggevend voor het resultaat. Connie Rijlaarsdam van de GGD, die het project uitvoerde, staat volgens hem naast de vrouwen. “Zij gaat zelf mee naar de arts, heeft geduld en ondersteunt de vrouwen.”

Landelijk
Het project moet volgens Vlaardingerbroek niet gezien worden als Tilburgs project; het verdient volgens hem een landelijke uitstraling. Gemeente Rotterdam voert momenteel gesprekken om de aanpak ook op te starten. Of het daar ook een succes wordt, is volgens Vlaardingerbroek afhankelijk van de betrokken personen. “Er is moed, betrokkenheid en geduld voor nodig.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.