Studieschuld zelden gemeld bij hypotheekaanvraag

Afgestudeerden vermelden bij een hypotheekaanvraag vaak niet dat zij een studieschuld hebben. Daardoor kunnen zij meer lenen en een hogere hypotheek afsluiten. De Vereniging Eigen Huis (VEH) wilt dat hier iets aan gedaan wordt.

Schulden worden normaal gesproken gemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Alleen studieschulden niet. In 2012 pleitte de VEH er al voor om studieschulden wél te registreren. Bij het invoeren van het nieuwe leenstelsel hielden de PvdA en VVD dit tegen. Zij vonden de registratie niet nodig omdat de studieschuld straks over een termijn van 35 jaar terugbetaald kan worden.

Verplicht
Bij een hypotheekaanvraag zijn de aanvragers verplicht om hun studieschuld te vermelden. Echter: doordat zij niet BKR-geregistreerd staan, vallen ze buiten het zicht van de bank. Daardoor is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten.

Hoewel het verplicht is om een studieschuld te melden, doet 39 procent van de aanvragers dit niet. Er is namelijk een trucje om dit te ontwijken. De studieschuld telt niet mee als oud-studenten een pauzejaar nemen en tijdelijk stoppen met hun aflossing bij DUO. Om de afgestudeerden aan een hogere hypotheek te helpen wil de hypotheekadviseur dit traject nog wel eens aanraden. Dat brengt echter risico’s mee: als de aanvrager een hogere hypotheek wordt verstrekt, moet hij ook meer gaan aflossen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt ook dat een studielening moet meetellen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. “Voor studenten is het ook niet fijn als ze een te hoge hypotheek aangaan. Daar hebben ze zichzelf mee”, laat LSVB-bestuurslid Stefan Wirken weten aan de NOS. Ook vindt Wirken dat het nieuwe leenstelsel het bewust verzwijgen van de studieschuld juist bevordert.

Soepeler
Door het nieuwe leenstelsel (en de schuldopbouw die daarmee gepaard gaat) wordt de studieschuld door de banken al minder zwaar meegewogen. Afgestudeerden worden gematst om de aankoop van een huis niet in de weg te staan. Daarom telt een studieschuld minder zwaar dan andere kredieten. De wegingsfactor werd in 2014 al verlaagd van 0,75 naar 0,45 procent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.