Deeltijdonderwijs moet toegankelijker

Het deeltijdonderwijs kan aantrekkelijker. Onderwijsinstellingen gaan daarom experimenteren met flexibeler onderwijs. Zo moet het mogelijk worden om deeltijdstudenten meer vrijheid te geven.

Dat moet begin september gebeuren als het nieuwe collegejaar begint. Hogescholen mogen dan vaste onderwijsprogramma’s loslaten en hiermee experimenteren om het deeltijdonderwijs toegankelijker te maken. Er werd door het ministerie van Onderwijs een speciale commissie aangesteld om te adviseren over aanvragen van flexibel onderwijs. Avans ontving begin deze maand een bedrag van 2,7 miljoen euro om het deeltijdonderwijs te verbeteren. Daarnaast loopt er een ander experiment waarbij studenten kortingsbonnen ontvangen als zij een deeltijdstudie volgen.

Bij Tilburg University is er geen behoefte om het programma om te gooien. Cathy de Waele, studieadviseur van de deeltijdopleiding Filosofie: “We hebben een eigen programma waar we het rooster zoveel mogelijk aanpassen aan de deeltijdstudenten, voornamelijk in de avonduren. Daarnaast zijn er twee colleges op afstand te volgen, dus dat zit goed qua flexibiliteit. Natuurlijk moet de student wel een flexibel rooster hebben om hier te studeren. Tot nu toe horen we weinig klachten van deeltijdstudenten.”

“Ik denk dat de kosten van het deeltijdonderwijs een grotere rol speelt.”

Er is wel animo voor experimenten op de universiteit weet De Waele. “Het komt wel eens ter sprake en ik weet dat er belangstelling voor is. Maar ik denk dat de kosten van het deeltijdonderwijs een grotere rol speelt. Vaak beginnen deeltijdstudenten aan een tweede studie en brengt dat weer extra kosten met zich mee. Ik merk ook als er iemand belt voor advies dat het bijna altijd gaat over de kosten van de studie.”

Ook loopt het aantal studenten niet terug bij de opleiding Filosofie. “Bij onze opleiding is het aantal redelijk stabiel en ook bij de masters en pre-masters loopt dit niet ernstig terug. Dat het deeltijdonderwijs aantrekkelijker kan geldt misschien meer voor het HBO, omdat het praktijkgericht is. Bij de universiteit is de stof makkelijker door zelfstudie te volgen en flexibeler in te delen voor de student.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.